piątek, 20 maja 2016

NASZA pierwsza chałka!

Pomysł upieczenia domowej chałki od dawna chodził mi po głowie.
I tylko dzięki moim najmłodszym wielbicielom tego drożdżowego pieczywa 
zdecydowałam się zaryzykować.
Niepotrzebnie się bałam - to nie jest takie trudne, 
zwłaszcza, że mam doświadczenie w pieczeniu chleba.
No i co najważniejsze - chałka powstała dzięki pracy mojej, Matiego i Kuby.
Serio - od odmierzania składników, przesiewania mąki, po roztapianie masła 
- wszystko przejęli na siebie moi mali Panowie:)



Najciekawszym komplementem na temat tej domowej chałki okazało się określenie, że 
"smakuje jak ta ze sklepu"…
Z tym, że wiemy, z jakiej mąki powstała i w ogóle z czego jest zrobiona.
No i ten czas oczekiwania: aż ciasto wyrośnie, aż uda się zapleść warkocz (kilka prób), 
aż się upiecze, aż wystygnie… 
Smak - super!
Polecam!
Pozdrawiam,
Asia




Składniki:


450 mąki pszennej
8 g drożdży instant
100 ml ciepłego mleka (u nas migdałowego)
100 ml ciepłej wody
2 łyżki roztopionego masła
3 czubate łyżki cukru (u nas pudru)
1 łyżeczka soli
ziarenka wanilii (z 1 laski wanilii)
1 roztrzepane jajko
+ 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem chałki

Składniki na kruszonkę:

30 g mąki pszennej
15 g masła
15 g cukru (u nas brązowego)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na chałkę przekładamy do miski.
Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką 
i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (min. 1 godzina).
Po wyrośnięciu ponownie lekko zagniatamy ciasto.

Ciasto dzielimy na 3 wałeczki.
Zaplatamy warkocz.
Przekładamy do prostokątnej formy 
(najlepiej silikonowej, jeśli inna - wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą). 
Przykrywamy ściereczką.
Odstawiamy do wyrośnięcia na następne 30 minut.
Przygotowujemy kruszonkę:
rozcieramy w dłoniach mąkę z masłem i cukrem. 
Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy kruszonką.
Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Smacznego!

P.S. Przepis dzięki: ilovebake.pl


2 komentarze:

  1. Prezentuje się przepysznie :) Gratuluję udanego wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna chałka! w dodatku pierwsza, niemożliwe! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia