niedziela, 29 maja 2016

Chleb orkiszowy - najlepszy

W pieczenie domowego chleba wkręciłam się na dobre…
Piekę chleby na zakwasie, bezglutenowe i na drożdżach.
Zdecydowanym jednak faworytem i codziennym chlebem w moim domu jest chleb orkiszowy.
Bardzo prosty do przygotowania, bardzo smaczny 
i przy tym zdrowszy od białego, pszennego pieczywa.
Polecam i pozdrawiam,
Asia






Składniki (2 bochenki - forma silikonowa 21/12 cm):

500 g mąki orkiszowej (każdy typ będzie ok)
14 g drożdży instant
garść płatków orkiszowych
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
500 ml ciepłej wody
opcjonalnie: garść ulubionych ziaren lub siemienia lnianego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać (krótko - tylko do połączenia się składników).
Ciasto będzie dość rzadkie i szybko rośnie. 
Ciasto przełożyć do 2 foremek.

Foremek silikonowych nie trzeba niczym natłuszczać.. 
Jeśli foremka jest z innego tworzywa należy ją natłuścić i oprószyć mąką, bułką tartą lub otrębami. 

Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (30-60 min).
Wyrośnięte chleby wstawić do zimnego piekarnika.
Piekarnik nastawić na 200 stopni (góra-dół) i piec przez 1 godzinę.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda apetycznie ja właśnie próbuje się w chlebach i ciastach po zakupie robota kuchennego kohersen;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia