niedziela, 29 maja 2016

Chleb orkiszowy - najlepszy

W pieczenie domowego chleba wkręciłam się na dobre…
Piekę chleby na zakwasie, bezglutenowe i na drożdżach.
Zdecydowanym jednak faworytem i codziennym chlebem w moim domu jest chleb orkiszowy.
Bardzo prosty do przygotowania, bardzo smaczny 
i przy tym zdrowszy od białego, pszennego pieczywa.
Polecam i pozdrawiam,
Asia






Składniki (2 bochenki - forma silikonowa 21/12 cm):

500 g mąki orkiszowej (każdy typ będzie ok)
14 g drożdży instant
garść płatków orkiszowych
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
500 ml ciepłej wody
opcjonalnie: garść ulubionych ziaren lub siemienia lnianego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać (krótko - tylko do połączenia się składników).
Ciasto będzie dość rzadkie i szybko rośnie. 
Ciasto przełożyć do 2 foremek.

Foremek silikonowych nie trzeba niczym natłuszczać.. 
Jeśli foremka jest z innego tworzywa należy ją natłuścić i oprószyć mąką, bułką tartą lub otrębami. 

Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (30-60 min).
Wyrośnięte chleby wstawić do zimnego piekarnika.
Piekarnik nastawić na 200 stopni (góra-dół) i piec przez 1 godzinę.

Smacznego!


1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia