środa, 17 czerwca 2015

Chleb bezglutenowy mieszany

Wczoraj wykonałam kolejne podejście do upieczenia chleba bezglutenowego...
Co prawda miał być gryczany, ponieważ tę mąkę lubię najbardziej, ale wyszedł mieszany:)
Taki właśnie przepis - z użyciem mieszanki mąk bezglutenowych - postanowiłam wypróbować.
I nie żałuję, 
ponieważ spróbowałam wczoraj (chyba) najlepszego chleba bezglutenowego na świecie:)


Przepis jest bardzo prosty.
Z użyciem drożdży i kilku mąk bezglutenowych.
No i oczywiście ziaren. Takich, jakie lubimy najbardziej.
Polecam bardzo.
Pozdrawiam,
A.

P.S. Przepis dzięki True Taste Hunters.


Składniki:

500 g mąk bezglutenowych 
(u mnie: 300 g mąki gryczanej, 120 g mąki ziemniaczanej, 80 g mąki z ciecierzycy)
13 g drożdży instant
3 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka czarnego sezamu
2 łyżki pestek dyni
1 łyżeczka soli
1 i 1/2 łyżeczki cukru
ok. 550 ml lekko ciepłej wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce.
Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.
Ciasto ponownie zamieszać i przełożyć do formy wysmarowanej olejem i oprószonej mąką.
Ponownie pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni (góra-dół) przez ok. 50 minut.
Wystudzić przed krojeniem.

Smacznego!

4 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia