niedziela, 15 maja 2016

Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

Biszkopt z truskawkami to pomysł dość banalny i prosty,
ale z sezonowymi truskawkami nabiera trochę innego wymiaru:)
A mamy już w sklepach nasze, polskie truskawki… 

Mnie ten biszkopt kojarzy się z dzieciństwem, a dokładnie z moimi urodzinami, 
które wypadają w czerwcu…



Całkiem sporo ludzi, z którymi rozmawiam narzeka na brak dobrego przepisu na biszkopt.
Ja korzystam zawsze z tego samego, w zasadzie wyniesionego z domu:
4 jajka, szklanka cukru, szklanka mąki. 
Nic poza tym...
Udaje się zawsze. 
Choć zdarza mi się urozmaicić ten prosty przepis o rzucanie biszkoptem zaraz po upieczeniu na podłogę. Zachowuje wtedy ładny kształt i nie opada podczas stygnięcia.

Polecam!
Pozdrawiam,
Asia


Składniki - biszkopt:

4 jajka
1 szklanka cukru (może być puder)
1 szklanka mąki

Przygotowanie:

Jajka ubić na puszystą masę z cukrem 
(masa po ubiciu powinna mieć jasny kolor i widoczne, spore pęcherzyki powietrza - 
wtedy wiem, że jest dobrze ubita).
Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką.
Masę przełożyć do foremki natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą.
Piec przez ok 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra dół).
Po upieczeniu biszkopt wystudzić, a następnie przekroić na dwie części (aby powstały 2 blaty). 

Składniki - masa do tortu

1 opakowanie (ok 500 g) dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 36%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 (lub więcej - do smaku) czubatych łyżek cukru pudru

Przygotowanie:

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem i ekstraktem z wanilii.
Ubitą śmietanką przełożyć blaty biszkoptu.
Dodać truskawki (do środka i na wierzch).
Tort można udekorować miętą lub bazylią.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia