niedziela, 31 maja 2015

Sałatka z awokado i ogórka

Sałatka z awokado i ogórka to ostatnio nasz ulubiony dodatek do obiadu lub kolacji.
Kolorowa i bardzo zdrowa.
Bardzo prosta do przygotowania.



Do tak prostej sałatki najważniejsze są bardzo dobrej jakości produkty.
Świeże ogórki, papryka i dojrzałe awokado.
Do tego pyszny, cytrynowy dressing i uprażony, czarny sezam.
Uwielbiam:)
Pozdrawiam,
Asia




Składniki:

świeży ogórek
dojrzałe awokado
czerwona papryka
czarny sezam
sok z cytryny
syrop z agawy
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Przygotowanie:

Ogórek obrać ze skórki, przekroić wzdłuż i usunąć łyżką gniazdo nasienne. Pokroić w paseczki.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wyjąć miąższ łyżką i pokroić w paseczki. 
Awokado skropić sokiem z cytryny (aby nie ściemniało).
Paprykę pokroić w drobną kostkę.
Przygotować dressing: 
wymieszać sok z cytryny z odrobiną syropu z agawy, solą, pieprzem i oliwą z oliwek 
(moje proporcje: sok z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka syropu z agawy, 4-5 łyżek oliwy, sól, pieprz).
Warzywa delikatnie wymieszać z dressingiem i uprażonym na suchej patelni czarnym sezamem uważając na awokado, aby się nie rozpadło.

Smacznego!


1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia