środa, 27 maja 2015

FOCACCIA - prosta i pyszna:)

Po długiej przerwie udało mi się w końcu wygospodarować parę chwil na nowy wpis.
Wyjątkowo pyszny:)
Domowa, pachnąca, puszysta i pyszna FOCACCIA.
Przepis bardzo prosty, choć wymaga cierpliwości.
Polecam bardzo!

P.S. Kasiu - specjalnie dla Ciebie:)


Do tego rodzaju pieczywa można dodać rozmaite dodatki.
Ja, ze względu na moich wybrednych milusińskich, nie dodałam żadnych.
Doskonale sprawdzą się jednak: rozmaryn, oliwki, czy suszone pomidory.



Focaccia to bardzo uniwersalne pieczywo, choć jak wiadomo z włoskimi korzeniami:)
Ja często podaję je jako dodatek do zup.
Świetnie sprawdzi się jako przystawka przed obiadem lub kolacją, 
choć chyba najlepiej smakuje sama, z pyszną oliwą z dodatkiem balsamico.
Pozdrawiam,
Asia


Składniki:

700 g mąki pszennej
100 ml oliwy z oliwek
450 ml ciepłej wody
1 opakowanie (7g) drożdży instant
2 łyżeczki soli

Dodatkowo (po wyrośnięciu ciasta):

2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, dodać oliwę, wodę, drożdże i sól.
Ciasto zagniatać z pomocą robota kuchennego (końcówka - hak) przez ok. 5 minut.
Ciasto przełożyć do naczynia wysmarowanego oliwą.
Naczynie przykryć wilgotną ściereczką.
Pozostawić do wyrośnięcia najlepiej na 2 godziny.

2 godziny później…
Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć na blachę i równomiernie rozłożyć.
W rozłożone ciasto wbić opuszki palców, tak, aby powstały małe wgłębienia.
Pozostałą oliwę wymieszać z wodą i posmarować ciasto.
Całość posypać solą.
Pozostawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Piec przez 20-25 minut (do złotego koloru) w piekarniku rozgrzanym do 225 stopni. 

Smacznego!

P.S. Przepis: "Domowe Wypieki"

2 komentarze:

  1. Ja też nadrabiam zaległości blogowe:-) Dzięki za dedykację i przepis. Takiej pysznej Focacci nawet w Toskanii nie jadłam - mistrzostwo świata! Teraz to i ja zabłysnę wsród domowników z Twoim przepisem:-) Ściskam K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O proszę:) Od dzisiaj będę zaglądać:)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia