czwartek, 5 marca 2015

Najprostszy (chyba) chleb na świecie

Często piekę chleb tak po prostu, bo mam chęć.
Lubię chleby nietypowe, których nie można kupić w sklepie - np. gryczany.
Wczoraj jednak chleb upiec musiałam… 
Zapomniałam go kupić, a do sklepu nie chciało mi się jechać:)
Po przeszukaniu książek i internetu trafiłam na fantastyczny przepis.
Rezultaty na zdjęciach poniżej:)



Ten prosty chleb pszenny to zaledwie 4 składniki i niewiele pracy.
Zero zagniatania.
Takie przepisy lubię najbardziej:)


Chleb ma chrupiącą skórkę, jest mięciutki i lekko wilgotny w środku.
Idealny dla wielbicieli "białego" pieczywa lub dla tych, dla których domowe, 
własnoręcznie przygotowane pieczywo jest najlepsze na świecie:)
Pozdrawiam,
Asia


Składniki:

2 szklanki mąki
1 pełna szklanka ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
1 pełna łyżeczka drożdży instant

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto będzie dość rzadkie. 
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin, aż ciasto podwoi objętość.
Żaroodporne, okrągłe naczynie posmarować oliwą i oprószyć mąką.
Chleb przełożyć do naczynia i odstawić na kolejne 30-40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 225 stopni i na spód wstawić naczynie z wodą.
Chleb piec na środkowej półce piekarnika przez 30-40 minut.

P.S. Przepis dzięki: gotowaniecieszy.blox.pl

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Świetnie się prezentuje. Ląduje w ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie świetny i prosty przepis. Chleb wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia