środa, 14 stycznia 2015

Chipsy z jarmużu

Pierwszy przepis w Nowym Roku to prawdopodobnie najprostszy przepis na świecie:)
Chipsy z jarmużu.
Zaskakująco dobre…
Bardzo zdrowe… 


W internecie pełno jest przepisów na chipsy z jarmużu a więc mój wpis nie będzie oryginalny:)
Dla mnie jednak jarmuż w formie chipsów to prawdziwe kulinarne odkrycie:)
Żałuję, że dopiero wczoraj… 

Jarmuż to dziwna roślina.
W zależności od tego, czy jest gotowana, czy smażona, czy pieczona, smakuje zupełnie inaczej.
Dla mnie najlepszy smak jarmużu wydobywa gorący piekarnik.
Jeśli nie próbowaliście - polecam!
Pozdrawiam,
Asia

Składniki:

jarmuż
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Jarmuż opłukać, osuszyć.
Wyciąć grube włókna.
 Liście podzielić na małe kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdy kawałek posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek za pomocą pędzelka.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez kilka - kilkanaście minut 
(chipsy trzeba dość intensywnie sprawdzać, aby się nie przypaliły, ponieważ będą niesmaczne). 

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Mmm pycha!:)
    Zapraszam do siebie! Dzisiaj pyszna zupa krem z pieczonych buraków!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. swietny blog. zapraszam do siebie



    http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=24648109

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia