czwartek, 11 grudnia 2014

Brownie (jaglane)

Kasza jaglana to samo zdrowie.
Zarówno na słono, jak i na słodko:)
Dlatego, kiedy znalazłam przepis na sernik zwany czekoladowym jagielnikiem, 
wiedziałam, że z niego skorzystam i to natychmiast:)
Przepis jest bardzo prosty, choć efekt wypieku dość zaskakujący.
Miał być sernik - wyszło brownie... 


Bardzo lubię przepisy, w których lista składników jest krótka.
A jeśli są to zdrowe składniki - tym lepiej:)
A najbardziej zaskakujące w całym tym przepisie jest to, że ciasto wychodzi naprawdę pyszne!


Przygotowanie jaglanego brownie jest bardzo proste.
Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w mleku migdałowym z dodatkiem suszonych śliwek.
Do ciepłej kaszy dodajemy czekoladę, olej kokosowy i odrobinę słodkości (np. miodu).
Całość miksujemy na gładką masę i pieczemy.
I tyle... I gotowe...:)


Tych, którzy boją się, że ciasto smakuje przede wszystkim kaszą jaglaną - uspokajam:)
W cieście czuć jedynie czekoladę i suszone śliwki.
A kasza jaglana odpowiada jedynie za konsystencję, która jest zaskakująco przyjemna 
mimo braku jajek i mąki w przepisie.
Polecam!
Pozdrawiam,
Asia

P.S. Przepis (lekko zmodyfikowany): pinkcake.blox.pl


Składniki:

3/4 szklanki kaszy jaglanej
2 i 1/2 szklanki mleka migdałowego
1 szklanka suszonych śliwek
2 łyżki oleju kokosowego
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki syropu z agawy lub miodu

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przepłukać wrzącą wodą.
Kaszę umieścić w garnku z mlekiem migdałowym i śliwkami. Ugotować do miękkości.
Garnek zdjąć z palnika.
Do gorącej kaszy dodać połamaną w kawałki czekoladę, olej kokosowy i syrop z agawy.
Mieszać do rozpuszczenia się czekolady 
i momentu, kiedy masa uzyska jednolity, czekoladowy kolor. 
Całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 30 minut.
Przed krojeniem wystudzić.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. brownie jaglane jest niezastąpione, również robiłam i smakiem przebija wszystkie inne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia