sobota, 29 listopada 2014

Kostka z kaszy gryczanej (niepalonej)

Pomysł na kostkę z kaszy gryczanej zrodził się z 2 powodów:
1. Kostka z kaszy jaglanej wyszła pyszna - dlaczego by nie spróbować z kaszą gryczaną…
2. Kasza gryczana to mój ulubiony dodatek do potraw…

Poza tym kaszy gryczanej zjadamy hurtowe ilości 
i czasami potrzebujemy urozmaicenia jeśli chodzi o formę podania.


Kostka z kaszy gryczanej to znakomity dodatek do warzywnej potrawki lub mięsnego gulaszu.
Co niektórym zastępuje pieczywo…:)
Doskonale sprawdza się także jako przekąska.


Przygotowanie takiej kostki z kaszy jest bardzo proste.
Wystarczy ugotować kaszę do miękkości, doprawić, dodać odrobinę mąki ryżowej, 
rozłożyć równomiernie w foremce i zapiec w piekarniku.
Po wystudzeniu pokroić w kwadraty i gotowe! :)


Myślę, że kaszę gryczaną można zastąpić wieloma innymi kaszami, ryżem, czy nawet kuskusem.
Zamierzam wypróbować i na pewno dam znać czy lub jak wyszło :)
A tymczasem kostkę z kaszy gryczanej polecam wszystkim osobom na diecie, bezglutenowcom, weganom i wegetarianom oraz oczywiście tym, 
którzy (podobnie jak ja) uwielbiają kaszę gryczaną.
Pozdrawiam,
Asia


Składniki:

2 szklanki kaszy gryczanej (niepalonej)
2 łyżki mąki ryżowej
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie: ulubione zioła

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną ugotować do miękkości i doprawić do smaku. 
Dodać mąkę ryżową. 
Wymieszać dokładnie. 
Dno prostokątnej formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Kaszę przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem) przez ok. 20 minut.
Wystudzić.
Po wystudzeniu kaszę pokroić na kwadraty. 

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. rewelacyjnie wygląda, super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjny przepis, do tego tylko jakis warzywny sos i obiad gotowy!

    OdpowiedzUsuń
  3. ta też wygląda całkiem fajnie, podobnie jak jaglana, też do zrobienia (nie wyrobię się z przygotowywaniem) :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się Twój pomysł. Chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kostki z kaszy gryczanej? No cóż, świetnie wyglądają i smakują pewnie też z jakimiś dodatkami :) ja normalnie jadam standardowo gotowaną kasze gryczaną, ale może kiedyś spróbuje takich kostek, na jakiś bardziej uroczysty obiad, bo faktycznie prezentują się nieźle. A kasza gryczana ma tyle walorów zdrowotnych: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/kasza-gryczana Także życze smacznego! Bo zdrowie samo przyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia