wtorek, 28 października 2014

Tort czekoladowy i szczęśliwa trzynastka:)

W tym roku na trzynaste urodziny Kuby upiekliśmy TORT CZEKOLADOWY. 
Bardzo czekoladowy:)
Kakaowy biszkopt, czekoladowa masa i czekoladowa dekoracja.

Happy Birthday Kuba!!!




Podstawą tortu jest biszkopt kakaowy - tym razem wyjątkowy. 
Bardzo lekki i puszysty. Przygotowany nieco inaczej niż zwykle…
Ale mogę z pełną odpowiedzialnością przyznać - najlepszy biszkopt, jaki kiedykolwiek widziałam:)
Poszczególne warstwy tortu przełożone zostały czekoladowym kremem na bazie gorzkiej czekolady i śmietanki kremówki.
Tort jest bardzo bogaty jeśli chodzi o smak, a zarazem lekki i wilgotny w środku.





Jeśli chodzi o torty, to największą trudność zawsze sprawia mi ich dekorowanie.
Tym razem znalazłam bardzo proste i zarazem efektowne rozwiązanie - 
użyłam czekoladowych kulek z bezowym wypełnieniem. 
Ale wbrew pozorom tort nie był za słodki. 
Polecam bardzo!
Pozdrawiam,
Asia

Składniki - biszkopt:

5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej 
1/3 szklanki kakao

Składniki - czekoladowa masa:

330 ml śmietanki kremówki 30%
2 i 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 233 g)

Dekoracja:

4 opakowania czekoladowych kulek (Lilastars Rispee - 4* 160g)

Przygotowanie - biszkopt:

Piekarnik rozgrzać do 165 stopni (bez termoobiegu).
Mąkę i kakao wymieszać, przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. 
Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce.
Dodawać po kolei żółtka, wciąż ubijając.
Do masy jajecznej dodać mąkę z kakao i wymieszać delikatnie szpatułką.
Dno tortownicy (23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni przez 35-40 minut (do suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić je w formie na podłogę (z wysokości ok. 40 cm).
Wystudzić.
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.

Przygotowanie - masa czekoladowa i dekoracja tortu:

Śmietankę podgrzać (prawie do wrzenia), zdjąć z palnika.
Dodać czekoladę połamaną na kawałki i wymieszać do jej rozpuszczenia się.
Wystudzić.
Wystudzoną masą przełożyć blaty biszkoptu oraz wierzch i boki tortu.
Wierzch i boki tortu udekorować czekoladowymi kulkami.

Smacznego!

P.S. Przepis na biszkopt i pomysł na czekoladową masę pochodzi ze strony mojewypieki.com.

7 komentarzy:

  1. Wygląda mega czekoladowo! Sama bym chciała taki tort :)

    OdpowiedzUsuń
  2. WOW! Ale super wygląda! To ciasto pożera się wzrokiem! mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest naprawdę pyszny:) Polecam bardzo:)

      Usuń
  3. Te kulki po prostu tak kuszą, że wzroku nie można oderwać:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale :)
    Najlepsze życzenia dla jubilata :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wydaje się prosty przepis.. tak jak przepadam za bananami to za czekoladowymi ciachami również:P
    możliwe ze wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia