czwartek, 16 października 2014

Potrawka z żółtej soczewicy i pomidorów

Potrawka z żółtej soczewicy i pomidorów to bardzo zdrowa alternatywa dla jej mięsnych odpowiedników. Jest pyszna i prosta do przygotowania. Najczęściej podaję ją z kaszą jaglaną.



Taką potrawkę można przygotować z każdego rodzaju soczewicy, 
można też dorzucić do niej wszelkie ulubione warzywa. 
Ja zazwyczaj przygotowuję porcję podwójną, choć nie trzymam się za bardzo proporcji składników.
Wszystkiego dodaję do smaku:)
Polecam i pozdrawiam,
Asia


Składniki:

1 łyżka oliwy z oliwek
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1 szklanka bulionu warzywnego
1/2 szklanki żółtej soczewicy
4 świeże pomidory (mogą być także z puszki)
1 żółta papryka
sól i pieprz
ulubione przyprawy (np. suszona bazylia, oregano)

Przygotowanie:

Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić na małe kawałki. 
Przełożyć na patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek i podsmażyć przez chwilę.
Do marchewki i pietruszki dodać bulion, a następnie soczewicę.
Dusić przez 10 minut pod przykryciem.
Dodać pokrojoną na kawałki paprykę i pomidory.
Dusić pod przykryciem do momentu, 
aż soczewica i papryką będą miękkie, a pomidory rozpadną się.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia