wtorek, 14 października 2014

Kostka z kaszy jaglanej

O zdrowotnych właściwościach kaszy jaglanej można by długo pisać.
To, co nie pozostawia żadnych wątpliwości - warto ją jeść.
Szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Kasza jaglana często pojawia się na moim stole.
Najczęściej przygotowuję z niej kotlety, sałatki lub dodaję do zup.
Tym razem jednak postanowiłam zrobić coś innego i tak powstała kostka z kaszy jaglanej.


Przygotowanie kostki z kaszy jaglanej jest BARDZO proste.
Kaszę wystarczy ugotować do miękkości, doprawić, kiedy jest jeszcze ciepła, 
a następnie przełożyć do prostokątnej formy i zapiec w piekarniku przez 20 minut.


Kostka z kaszy jaglanej świetnie smakuje bez żadnych dodatków.
Można potraktować ją jako przekąskę lub dodatek do dania głównego.
Ja najchętniej połączyłabym ją z warzywnym leczo.


Kostka z kaszy jaglanej przypadnie do gustu osobom na diecie bezglutenowej, 
wegańskiej, wegetariańskiej lub po prostu wielbicielom kaszy jaglanej.
Jest bardzo aromatyczna i ma ciekawą konsystencję.
A co dla mnie najważniejsze - jest bardzo prosta do przygotowania 
i składa się tak naprawdę z 1 składnika oprócz przypraw.
Polecam,
pozdrawiam,
Asia


Składniki (forma 21 cm/29 cm - grubość kostki 2 cm):

2 szklanki kaszy jaglanej
4 i 1/4 szklanki wody
drobno posiekane suszone pomidory (ok. 10 sztuk)
suszone zioła: bazylia, oregano, rozmaryn
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przed ugotowaniem kaszę należy przepłukać wrzątkiem.
Kaszę ugotować w 4 i 1/4 szklanki wody do miękkości.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (z termoobiegiem).
Wciąż gorącą kaszę doprawić solą i pieprzem, dodać przyprawy oraz posiekane suszone pomidory.
Wszystko wymieszać i przełożyć do prostokątnej formy 
(na dnie formy położyłam papier do pieczenia, przycięty zgodnie z wymiarami).
Kaszę należy rozłożyć równomiernie i wyrównać wierzch.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut.
Po wystudzeniu kaszę pokroić na kwadraty/prostokąty.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. uwielbiam kaszę jaglaną w każdym wydaniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie, do wypróbowania, bo uwielbiam kaszę jaglaną! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobilam w formie babeczek i z boczkiem. Super, chociaz mi sie rozwalalo...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia