czwartek, 30 października 2014

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy piekę zazwyczaj wtedy, kiedy zostaje mi kilka bananów
 i nie wiem, co z nimi zrobić…
Wtedy od razu sięgam po książkę "Piece of cake", 
w której znalazłam przepis na idealny chlebek bananowy:)


Chlebek bananowy jest słodki i intensywnie pachnie bananami.
Polubią go zwolennicy słodkich śniadań lub podwieczorków.
Doskonały jako przekąska do pracy lub między posiłkami.


Chlebek bananowy jest dość prosty do przygotowania, 
chociaż trzeba wcześniej zaplanować jego pieczenie. 
Dlaczego? Ponieważ wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.


Chlebek bananowy to tak naprawdę kilka składników: masło, cukier, jajka, banany i mąka 
plus niezbędne przyprawy: imbir i cynamon.
To bardzo jesienny wypiek - poprawiacz humoru:)
Pozdrawiam,
Asia



Składniki:

150 g miękkiego masła
90 g cukru
120 g cukru pudru
4 dojrzałe banany
2 jajka
175 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (bez termoobiegu).
Masło utrzeć z cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę.
Dodać rozgniecione banany, zmiksować.
Dodać jajka, zmiksować.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami i solą, delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do formy keksówki (ja użyłam silikonowej).
Jeśli używacie formy innej niż silikonowa, przed przełożeniem ciasta trzeba ją natłuścić masłem 
i oprószyć bułką tartą. 
Chlebek piec przez ok. 40 minut (lub do czystego patyczka).

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. mmmm... pyszności! aż cieknie mi ślinka!

    OdpowiedzUsuń
  2. piekę podobny chlebek, ale przypomniałaś mi o placuszkach z banana, które zagubiły się gdzies na moim blogu i nie mogą doczekac opublikowania ;)))

    jak widze w przepisie cynamon i imbir to robię się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię wszystko co z bananami :) musze wypróbować :)

    zapraszam do mnie: http://mymodestlife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie banany znikają w zastraszającym tempie :D Dlatego odłożyłam sobie specjalnie kilka na ciasto :) Mam tylko pytanie, jakie wymiary miała użyta keksówka?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia