środa, 3 września 2014

Zupa-krem z dyni z curry

Zupa-krem z dyni z curry to jedna z najprostszych zup, jakie (według mnie) istnieją. 
Prosta i jednocześnie pełna smaku.
A na dodatek zdrowa:)


Przygotowanie takiej zupy zajmuje niewiele czasu.
Wystarczy dosłownie kilka składników i zupa gotowa:)
A swój wyjątkowy smak zawdzięcza wyjątkowej przyprawie - czerwonej paście curry.


Zupa z dyni to idealny początek obiadu lub samodzielne danie - szczególnie jesienią.
Polecam,
pozdrawiam,
Asia


Składniki:

1 mała dynia (ok. 1,5 kg)
2 łyżki oliwy z oliwek
ok. 500 ml wywaru warzywnego
1-2 łyżki czerwonej pasty curry
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie: kilka/kilkanaście łyżek mleczka kokosowego i sok wyciśnięty z połowy cytryny

Przygotowanie:

Dynię pokroić na 8 kawałków, obrać ze skórki, pozbawić gniazda nasiennego 
i pokroić na małe kawałki.
Do garnka wlać oliwę z oliwek, dodać dynię i delikatnie podsmażyć.
Dodać wywar warzywny (tyle, aby przykrył dynię) oraz pastę curry
i dusić dynię do miękkości pod przykryciem.
Kiedy dynia będzie miękka zdjąć garnek z palnika i zmiksować.
Ewentualnie doprawić do smaku.
Do zupy można dodać także mleczko kokosowe (tuż po zmiksowaniu dyni) i sok z cytryny.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. uwielbiam krem z dyni! Twój wygląda rewelacyjnie, taka gładka, kremowa konsystencja ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. hah krem cudowny i oprawa przesłodka, z takiego garnka mogłabym jeść i jeść ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, jesienny krem z dyni to zdecydowanie coś, co uwielbiam :) Cudownie słoneczna ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia