czwartek, 31 lipca 2014

Placki z kukurydzy po tajsku

Placki z kukurydzy po tajsku są zaskakująco pyszne i bardzo proste do przygotowania.
Przepis zdobyłam dzięki warsztatom kulinarnym na temat kuchni tajskiej 
w Masala Skład Bananów.
Teraz mamy idealny moment na wypróbowanie tego przepisu, ponieważ mamy świeżą, "niezapuszkowaną" kukurydzę:) Chociaż z kukurydzy w puszce placki wyjdą równie smaczne:)


Placki z kukurydzy tak naprawdę można doprawić dowolnie i zgodnie z naszymi upodobaniami.
Te, które robiliśmy na kursie były dość pikantne i bardzo aromatyczne…
Ale przepyszne!



























                                   Na kursie przygotowaliśmy w sumie 4 potrawy i 2 napoje.
Było dużo jedzenia:)
Oprócz placków z kukurydzy w menu znalazły się także placki rybne,
 kurczak z orzechami nerkowca i kaczka w curry z lychee.
Wszystko było pyszne, a przepisy warte zapamiętania.
Co prawda nie udało mi się sfotografować wszystkiego, ale mam kilka zdjęć i przepisów, 
którymi chętnie się podzielę.
Pozdrawiam,
Asia


Składniki:

1/2 szklanki mąki (może być pszenna lub kukurydziana)
1 duże jajko
2 łyżeczki tajskiej zielonej curry
5 łyżek mleka kokosowego
2,5 szklanki kukurydzy (może być świeża - wcześniej ugotowana, może być z puszki)
4 małe szalotki
1 łyżka drobno posiekanej kolendry
1 łyżka posiekanej bazylii tajskiej
sól, pieprz
olej do smażenia (roślinny)

Przygotowanie:

Mąkę, jajko, pastę curry, mleko kokosowe i kukurydzę zmiksować w robocie kuchennym (masa nie musi być gładka). Dodać drobno posiekaną szalotkę, zioła, sól i pieprz. 
Całość wymieszać łyżką.
Rozgrzać olej i smażyć placki na złotobrązowy kolor.
Podawać z limonką.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Fajne placki, podobają mi się. Część kukurydzy pozostawiłabym w całości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zostawić część kukurydzy w całości jak najbardziej:) Placki będą mieć ciekawszą konsystencję.

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia