środa, 23 lipca 2014

Krewetki z salsą z awokado i mango

Salsa z awokado i mango to bardzo zdrowy i smaczny dodatek na przykład do krewetek. 
Doskonale pasuje także do szaszłyków z kurczaka lub pieczonej ryby. 
Jest kolorowa i bardzo aromatyczna.
A przy tym prosta do przygotowania:)


Krewetki z salsą z awokado i mango świetnie sprawdzą się na lunch lub kolację podczas upałów.
To lekkie i orzeźwiające danie, którego przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 15 minut.


Salsa z awokado i mango z krewetkami marynowanymi w sosie sojowym przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom orientalnych smaków.
Kremowe awokado ze słodkim mango, sokiem z limonki, chilli i kolendrą to bardzo udane połączenie smaków;)
Pozdrawiam,
Asia


Składniki (2 porcje):

1 dojrzałe awokado
1/2 mango
1/4 czerwonej papryki lub 1 mała ostra papryczka
pęczek świeżej kolendry
sok z 1-2 limonek
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek
10 dużych krewetek
3-4 łyżki sosu sojowego 
1 łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie:

Krewetki umieścić w misce i dodać sos sojowy. Przykryć i odstawić na ok. 30 minut.
Mango, awokado i paprykę pokroić w kosteczkę. Dodać garść posiekanej kolendry.
Doprawić sokiem z limonki, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. 
Zamarynowane krewetki usmażyć na patelni na 1 łyżce oleju roślinnego.
Gotowe krewetki ułożyć na przygotowanej salsie.
Całość udekorować świeżą kolendrą.

Smacznego!


1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia