środa, 11 czerwca 2014

Pasta/pesto z pieczonej papryki


Pasta z pieczonej papryki to jeden z moich ulubionych dodatków do pieczywa.
Świetnie sprawdzi się w daniach z makaronem, 
jako sos do mięsa lub farsz do roladek z cukinii i bakłażana. 
Dlatego też ciężko określić, czy jest to pasta, czy też może pesto:)


Najtrudniejsze w przygotowaniu tej pasty jest oczekiwanie na upieczoną paprykę:)
A potem wystarczy wszystkie składniki zmiksować i doprawić do smaku.
I gotowe!


Ja pastę z czerwonej papryki wykorzystałam do przygotowania roladek z cukinii.
Cukinię pokroiłam na długie plastry o grubości ok. 5mm,
które następnie podpiekłam w piekarniku, aby zmiękły. 
Po ostudzeniu cukinii każdy plasterek posmarowałam fetą i pastą paprykową. 
Plasterki zwinęłam i podałam do sałaty. 
Dla ozdoby i dodatkowego smaku dodałam także owoc granatu. 
Było pysznie:)


Pastę z pieczonej papryki można wykorzystać wszechstronnie do wielu potraw.
Jest pyszna, zdrowa i bardzo prosta do przygotowania.
Pozdrawiam,
Asia

Składniki:

1 czerwona papryka
garść świeżej natki pietruszki
garść orzechów nerkowca
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Paprykę umyć, przekroić na 4 części i usunąć gniazdo nasienne.
Paprykę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni do momentu, aż papryka zmięknie.
Upieczoną paprykę zmiksować z orzechami, natką i oliwą z oliwek. Doprawić do smaku i gotowe.

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Wspaniały przepis! Zapisuję do zrobienia w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. aaj zjadłabym taką roladkę z cukinii z pesto z papryki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. po kolorze nie wpadłabym że to z papryki ale zapowiada się smacznie

    OdpowiedzUsuń
  4. kolor boski! no i musi mieć obłędny aromat

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm, pychota!:)

    Zapraszam do mnie na Dietetyczną Pannę Cottę!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w konkursie z okazji tygodnia brytyjskiego w Lidlu! Szczegóły: http://www.magiccookingtime.pl/2014/06/konkurs-z-okazji-tygodnia-brytyjskiego.html#more

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia