sobota, 28 czerwca 2014

Muffinki jagodowe - mocno fioletowe

Bardzo lubię jagody, choć najbardziej w sezonie.
Doskonałe do koktajlu, ale równie świetnie sprawdziły się w muffinkach.
Proste, wręcz błyskawiczne i na prawdę pyszne…


Jagodowe muffinki są bardzo proste do przygotowania.
W jednej misce mieszamy składniki "suche", w drugiej zaś "mokre".
Do "mokrych" wędrują "suche", krótko mieszamy i tyle.
22 minuty w piekarniku i deser gotowy:)



Przepis na jagodowe muffinki jest uniwersalny.
Jagody można zastąpić innymi ulubionymi owocami, np. bananami.
Będą równie smaczne:)
Pozdrawiam,
Asia




I jeszcze jedno zdjęcie, tzw. robocze:)
Spójrzcie jaki kolor!


Składniki (10 sztuk):

300 g świeżych jagód
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/4 szklanki oleju roślinnego
1 jajko

Przygotowanie:

3/4 jagód rozgnieść widelcem. Resztę pozostawić w całości.
W misce 1 wymieszać składniki "suche": mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
W misce 2 wymieszać składniki "mokre": mleko, esencję waniliową, olej i jajko. 
Do składników "mokrych" dodać rozgniecione jagody oraz te, które pozostały w całości. 
Wymieszać.
Do składników "mokrych" dodać "suche" i wymieszać.
Masę przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-22 minuty.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Mniam ... wspaniałe te muffinki. Jedną porywam do herbatki.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na ciasto jagodowe.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia