środa, 14 maja 2014

Zielony "super" koktajl

Zielony "super" koktajl planowałam zrobić od dawna.
Kilka dni temu zakupiłam spirulinę i już nie było odwrotu:)
Koktajl ma BARDZO zielony kolor, ale smakuje na prawdę bardzo dobrze.


Być może, patrząc na zdjęcie, trudno uwierzyć, że koktajl smakuje przede wszystkim jabłkiem 
i bananem... Ale tak właśnie jest. Intensywnie zielonego koloru dodaje spirulina - 
jedna z najbardziej pełnowartościowych roślin, jakie człowiekowi zaoferowała przyroda:) [zdrowie.wp.pl]


Co to jest spirulina?




Spirulina to rodzaj niebiesko – zielonych, mikroskopijnych alg z grupy sinic, które są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, a także łatwo przyswajalnych dla organizmu witamin, zwłaszcza witamin z grupy B, a także wit. E i beta-karotenu. 
Nie brakuje w niej również minerałów: żelaza, manganu, cynku, miedzi, selenu. 
Wachlarz obecnych w spirulinie składników jest naprawdę szeroki: enzymy, bioflawonoidy, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, przede wszystkim kwas linolenowy GLA oraz sprzężony kwas linolowy CLA, który wspomaga odchudzanie oraz barwniki: fitocyjanina (odkryta jedynie w spirulinie) i chlorofil, które działają na organizm przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i antyalergicznie.
Spirulinie przypisuje się mnóstwo zbawiennych działań na organizm ludzki. 
Uważa się, iż barwniki, znajdujące się w spirulinie, nie tylko pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn, ale również wspomagają przemiany metaboliczne i procesy trawienne. 
Uznaje się ją za silny antyoksydant, który wzmacnia system immunologiczny 
i świetnie sprawdza się w profilaktyce nowotworowej. 
Badania przeprowadzane na zwierzętach, sugerują bowiem, że spirulina może zwiększać produkcje przeciwciał, zwalczających infekcje, a także choroby przewlekłe, w tym raka. 
Ta niepozorna alga stymuluje tworzenie krwi i komórek macierzystych szpiku kostnego, a także może zmniejszać niekorzystne skutki radioterapii i chemioterapii, sprzyja naprawie uszkodzonych komórek DNA. Jako źródło kompleksu witamin z grupy B, wpływa na regenerację komórek centralnego układu nerwowego. Pomaga również obniżyć poziom cukru we krwi 
oraz poziom złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów.


[źródło: zdrowie.wp.pl]


Wygląda na to, że warto spirulinę włączyć do codziennego menu, 
głównie ze względu na jej zdrowotne właściwości.
A pod postacią koktajlu owocowego będzie przyjemnym rozpoczęciem dnia 
i jednocześnie pożywnym oraz zdrowym śniadaniem.
Pozdrawiam,
Asia


Składniki:

1 banan
1 jabłko
sok wyciśnięty z połowy cytryny
1 łyżeczka spiruliny w proszku
1-2 łyżki syropu z agawy
1/4 lub 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować na koktajl.
Doprawić do smaku syropem z agawy lub miodem/cukrem oraz sokiem z cytryny.

Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Bardzo zielony. Ja dodaję do koktajli młody jęczmień w proszku, też mocno barwi na zielono.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny blog!:)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie cos ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm... takie kocham najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiałabym zakupić spirulinę bo mam duże braki witamin z grupy b. A z tego co doczytałam to ona ma jej dużo. Bardzo fajny kolorek koktajlu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietny przepis bardzo lubię te z dodatkiem alg, chociaż na początku mojej przygody z wodorostami ;) nie było łatwo zawsze wyczuwałam ten morski posmak za którym wówczas nie przepadałam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia