sobota, 24 maja 2014

Tarta z białymi szparagami i pesto szpinakowym

Od wielu lat przygotowuję wytrawną tartę w oparciu o jeden sprawdzony przepis.
Okazał się na tyle uniwersalny, że nawet zamiana mąki pszennej na gryczaną zdała egzamin.
Jeśli zaś chodzi o wypełnienie tarty, to zazwyczaj puszczam wodze fantazji.
I tak było w przypadku pysznej tarty z białymi szparagami.




Za zielony kolor nadzienia odpowiada szpinakowe pesto, 
które dodaje także ciekawego smaku tarcie.
Myślę jednak, że każde pesto sprawdzi sie w tej tarcie doskonale.


Tarta na gryczanym spodzie jest pyszna i zdrowa.
Doskonała na kolację, czy spotkanie ze znajomymi.
A na drugi dzień stanowić będzie smaczne i niecodzienne śniadanie:)
Polecam!
Pozdrawiam,
Asia

Składniki - kruchy spód:

250 g mąki gryczanej pełnoziarnistej (lub pszennej)
125 g schłodzonego masła
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1/4 szklanki + 1 łyżka zimnej wody.

Składniki - wypełnienie tarty:

pęczek (kilkanaście sztuk) młodych, białych szparagów
4 jajka
1 kubeczek (150 g) jogurtu naturalnego + 3 łyżki śmietany 18%
4 łyżki szpinakowego pesto (przepis znajdziecie TUTAJ)
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Składniki na kruchy spód połączyć ze sobą i krótko zagnieść.
Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i umieścić w formie do tarty 
(wcześniej natłuszczonej masłem i oprószonej mąką).
Ciasto nakłuć dokładnie widelcem.
Ciasto (bez nadzienia) podpiec w piekarniku 10-15 minut, 
a następnie wyjąć z piekarnika nie wyłączając go.
Przygotować nadzienie: dokładnie połączyć jajka z jogurtem, śmietaną i pesto. Doprawić solą.
Na podpieczony spód wylać masę jajeczną.
Tartę udekorować surowymi szparagami 
i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.

Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Tarta bardzo apetyczna :) Zdjęcia bardzo ladne, subtelne i estetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba :) Normalnie to nadzienie jest białe, w nim zielone szparagi... Podoba mi się to odwrócenie kolorów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie! I wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Białe szparagi lubię tylko w zupie, ale Twoja tarta wygląda tak pysznie, że chyba "zaryzykuję" i spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak pięknie wygląda twoja tarta, pesto ze szparagami fajnie się komponuje

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam,
    1/4 szklanki czego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wody:) 1/4 szklanki + 1 łyżka zimnej wody:)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia