środa, 21 maja 2014

Sałatka z awokado

Uwielbiam awokado… 
Szczególnie w sałatkach.
...
Awokado to tzw. "super owoc", ponieważ pełen jest wartości odżywczych.
Aby docenić ten "dziwny" owoc trzeba wybrać okaz dojrzały i najlepiej - odmianę HASS.
Ta odmiana awokado gwarantuje idealnie kremową konsystencję i doskonały smak.


Kremowa konsystencja i doskonały smak awokado idealnie komponują się 
z sałatką na bazie świeżego "baby" szpinaku z dodatkiem pomidorków koktajlowych.
Do całości warto też dodać orzeszki pinii i odrobinę twardego sera typu grana padano.
Zwieńczeniem każdej sałatki jest oczywiście dressing - w tym przypadku najprostszy z możliwych: oliwa z oliwek i sok z cytryny doprawione solą i pieprzem.



Taka sałatka będzie doskonała na lekką kolację lub lunch.
Jest kolorowa, pełna smaku i bardzo zdrowa.
A najważniejsze - bardzo prosta i absolutnie-nie-czasochłonna:)


















































Awokado doskonale sprawdza się w sałatkach, ale ma też inne zastosowania.
Można ten owoc wykorzystać do przygotowania aromatycznego dipu guacamole 
lub pasty kanapkowej. W każdym przypadku smakuje rewelacyjnie.
Pozdrawiam,
Asia

Składniki (2 porcje):

1 duże, dojrzałe awokado
12-15 pomidorków koktajlowych
garść orzeszków piniowych
listki młodego szpinaku
garść wiórków z sera grana padano
oliwa z oliwek
sok z 1 i 1/2 cytryny
sól i pieprz

Przygotowanie:


Szpinak opłukać, osuszyć i ułożyć na talerzach.
Orzeszki pinii uprażyć na złoty kolor na suchej patelni.
Przygotować dressing: 
połączyć sok wyciśnięty z 1 cytryny z kilkoma łyżkami oliwy, solą i pieprzem.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i pokroić na kawałki lub wykroić małe kulki za pomocą specjalnego "przyrządu". Awokado skropić od razu sokiem z cytryny (aby nie zmieniło koloru).
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
Ser "pokroić" na wiórki z użyciem obieraczki do warzyw.
Na szpinaku ułożyć awokado i pomidorki. Dodać wiórki serowe.
Całość udekorować orzeszkami pinii i dressingiem. 

Smacznego!

4 komentarze:

  1. czesto robie wiele róznych potraw z awokado, ma taki fajny posmak i kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na ile porcji jest ta sałatka ? : ) Bo potrzebuje jedną dużą miskęi zastanawiam się o ile pomnożyć składniki :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W poście napisałam, że składniki wystarczą na 2 solidne porcje. Aby zrobić miskę sałatki trzeba by składniki potroić...? :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia