piątek, 23 maja 2014

Pesto szpinakowe

Pesto szpinakowe przygotowałam z myślą o tarcie z białymi szparagami.
Myślę, że takie pesto doda tarcie ciekawego smaku i pięknego, zielonego koloru.
Szpinakowe pesto jest bardzo proste do przygotowania, wystarczy zmiksować kilka składników.
I gotowe!


Pesto szpinakowe ma pyszny smak i niesamowity, zielony kolor.
A przy tym jest bardzo zdrowe.
To przepis z kategorii ekspresowych i nie wymagających specjalnego odmierzania składników.
Wystarczy garść tego, garsć tamtego...
 i mamy pyszne pesto:)



Szpinakowe pesto ma wiele zastosowań.
Można je dodać do makaronu, wykorzystać jako pastę kanapkową lub dip do warzyw.
W każdej kombinacji będzie smakować rewelacyjnie.
Pozdrawiam,
Asia

Składniki:

Ok. 100 g świeżego szpinaku "baby"
garść uprażonych na patelni ziaren słonecznika
garść startego sera typu parmezan/grana padano
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
kilka łyżek oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować.
I gotowe!

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Chyba wykorzystam jako dip do warzyw - dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowe pesto to chyba najlepsze co może być. a jeszcze szpinakowe to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny kolor :) Szpinakowego pesto jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste, szybkie w wykonaniu a jaki kolor cudny :-)też nie jadłam jeszcze szpinakowego pesto

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia