środa, 28 maja 2014

Krakersy gryczane z czarnuszką

Krakersy z czarnuszką powstały całkiem przypadkiem.
Kiedy przygotowywałam tartę z białymi szparagami, zostało mi trochę ciasta.
A, że kruche ciasto z mąki gryczanej jest niesamowicie pyszne, 
ciężko mi było wyrzucić niewykorzystane końcówki.
I tak też powstały krakersy z moim najnowszym kulinarnym odkryciem - czarnuszką.


Czarnuszka świetnie sprawdza się w pieczywie, 
doskonale uzupełniła też smak gryczanych krakersów.
Dla mnie to na prawdę niesamowity dodatek smakowy.


Gryczane krakersy z czarnuszką to zdrowa i bardzo smaczna przekąska.
Doskonała na przyjęcia:)
Pozdrawiam,
Asia

Składniki:

(nie wiem na ile porcji, ponieważ przepis na ciasto wykorzystałam do przygotowania spodu do tarty
a krakersy zrobiłam z ciasta, które mi pozostało:) 
Ale na pewno sporo krakersów uda się zrobić z tego przepisu)


250 g mąki gryczanej pełnoziarnistej (lub pszennej)
125 g schłodzonego masła
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1/4 szklanki + 1 łyżka zimnej wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagnieść na kruche ciasto.
Ciasto wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm.
Posypać czarnuszką.
Ponownie rowałkować tym razem na grubość ok. 5 mm.
Ciasto pokroić na niewielkie prostokąty (5cm na 3 cm - mniej więcej).
Prostokąty z ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec przez ok. 15 minut (lub do zrumienienia się krakersów) 
w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu!)

Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia