wtorek, 20 maja 2014

Kokosanki

Kokosanki to ekspresowe i bardzo pyszne ciasteczka. 
Składają się z 3 składników. Tylko…
A taki przepis - przynajmniej dla mnie - brzmi bardzo zachęcająco:)


Kokosanki to w zasadzie małe bezy z dużą ilością wiórków kokosowych.
Nie potrzebują mąki, ani żadnych magicznych substancji, 
które pomogłyby im uzyskać pożądaną konsystencję i kształt.


Kokosanki są dziecinnie proste do wykonania i przy tym bardzo smaczne.
Oczywiście dla wielbicieli kokosa…:) A ja do takich się zaliczam:)



Rumiane z zewnątrz, śnieżnobiałe w środku…
Urocze, proste, ekspresowe, pyszne.
Dla mnie idealne.
Polecam i pozdrawiam,
Asia


Składniki (12-15 sztuk):

2 białka
1/2 szklanki cukru pudru
150 g wiórków kokosowych
opcjonalnie: skórka otarta z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (bez termoobiegu).
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Dodać wiórki kokosowe i skórkę z cytryny. Całość delikatnie wymieszać.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć za pomocą łyżeczki 
okrągłe ciasteczka o średnicy ok. 3-4 cm.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. świetna patera, można wiedzieć skąd??

    mojakulinarnaarkadia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia