czwartek, 22 maja 2014

Halloumi z pomidorami

Ser halloumi często gości w mojej kuchni, najczęściej w sałatkach.
Najlepiej smakuje grillowany lub zrumieniony na patelni.
W takiej postaci doskonale pasuje do świeżych pomidorów, które idealnie podkreślają smak sera.


Przystawka z serem halloumi przypomina klasyczne caprese i taki też był mój zamysł 
- aby mozarellę zastąpić moim ulubionym serem. 
Taka wersja jest równie smaczna, jeśli nie smaczniejsza...:)


Przygotowanie takiej przystawki/sałatki/przekąski zajmuje max 5 minut.
A więc jest to danie z kategorii ekspresowych:)


Halloumi z pomidorami będzie smacznym dodatkiem do potraw z grilla.
Albo nawet nie dodatkiem, a głównym bohaterem, 
ponieważ ser ten można grillować lub dodawać do szaszłyków zamiast mięsa.
A przy tym jest bardzo smaczny:)
Pozdrawiam,
Asia

Składniki (2 porcje):

1 opakowanie sera halloumi
2 duże pomidory
listki świeżej bazylii
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pomidory pokroić na plasterki.
Ser pokroić na plasterki podobnej grubości jak pomidory.
Plasterki sera zrumienić z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni.
Na talerzu ułożyć na przemian: plasterek pomidora, listek bazylii, plasterek sera.
Całość skropić sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i doprawić solą oraz pieprzem.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. nie znam takiego serka, ale przystawka bardzo apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia