niedziela, 4 maja 2014

Chipsy jabłkowe

❤ ❤ ❤

Chipsy jabłkowe to znakomita, smaczna i zdrowa przekąska.
Są bardzo proste do przygotowania.
Potrzeba jedynie kilka jabłek, "parę" kropel soku z cytryny i trochę cierpliwości:)


Bardzo często kupuję takie chipsy, ostatnio jednak postanowiłam sama je upiec.
Wniosek nie będzie zaskoczeniem dla nikogo: domowe chipsy jabłkowe są duuużo tańsze od tych, które kuszą na sklepowych półkach:)
A równie smaczne:)


Przepis? Ciężko będzie to nazwać przepisem…
Jabłka (ulubione, smaczne, ze skórką) myjemy i kroimy na cienkie plasterki (3 mm).
Układamy na pergaminie.
Skrapiamy sokiem z cytryny.
Podpiekamy w 180 stopniach do momentu, aż plasterki jabłka zmienią kształt 
i przestaną być miękkie i wilgotne.
A potem zostawiamy je w wyłączonym piekarniku najlepiej na całą noc.
A więc najlepiej zabrać się za chipsy wieczorem.
Następnego dnia z piekarnika wyjmiemy gotowe, chrupiące chipsy jabłkowe:)
Pozdrawiam,
Asia

❤ ❤ ❤


6 komentarzy:

  1. świetny pomysł na chrupanie przy filmie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. do tej pory suszyłam jabłka tylko w suszarce, ale chętnie wypróbuję takie podpiekane. zawsze dodaję je do owsianki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowa przekąska. Muszę je zrobić moim małym łasuchom.

    OdpowiedzUsuń
  4. super przekąska dla takich podjadaczy jak ja ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, świetny przepis. Teraz już wiem, dlaczego moje cukiniowe chipsy ostatnio z piękne zieleni zmieniły się w suchą czerń. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. smacznie i zdrowo, dobry sposób na przekąskę

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia