wtorek, 29 kwietnia 2014

❤ Zupa-krem z pomidorów z mleczkiem kokosowym ❤

Zupa-krem z pomidorów pojawia się u nas w domu bardzo często. 
Nawet przesadnie często…
Nic nie poradzę - wszyscy ją uwielbiamy:)
Najczęściej przygotowuję tę zupę z kulkami mozarelli i bazylią. 
Albo w towarzystwie grzanek z serem.
Zawsze smakuje świetnie. 
Najbardziej jednak zaskoczyła mnie wersja z mleczkiem kokosowym. 
Zupa niezwykle zyskuje na smaku, który ciężko jest na początku zidentyfikować. 
Jednak ten tajemniczy dodatek sprawia, 
że zwykły krem pomidorowy staje się całkiem niezwykły:))

























Podstawą kremu z pomidorów powinny być długo pieczone, dojrzałe pomidory kupione w sezonie, czyli w sierpniu. Jeśli jednak tak jak ja nie możecie funkcjonować bez pomidorów, na pomoc przychodzą pomidory w puszce lub przecier pomidorowy dobrej jakości. 
Sprawdzą się doskonale:)
Pozdrawiam,
Asia



Składniki:

680 g przecieru pomidorowego (lub 1 duża puszka pomidorów w całości)
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera
1 mała cebula
opcjonalnie: 1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
500 ml wywaru warzywnego
1 mała puszka (165 ml) mleczka kokosowego
sól (do smaku)

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obrać i pokroić na małe kawałki.
 Warzywa poddusić przez chwilę w garnku na 2 łyżkach oliwy z oliwek.
Dodać wywar warzywny, przykryć pokrywką i gotować warzywa do miękkości.
Kiedy warzywa będą miękkie dodać przecier pomidorowy i gotować ok. 15-20 minut.
Zupę zmiksować za pomocą blendera na gładki krem.
Dodać mleczko kokosowe (zostawiając odrobinę do dekoracji) i ponownie zmiksować.
I można podawać:)

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Taka zupa chyba się nigdy nie przeje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomidorowe pod każdą postacią są pyszne, dodatek mleczka kokosowego to super pomysł.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia