poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Waniliowa babka wielkanocna

❀ ❀ ❀

Dzisiaj kolejny pomysł na babkę wielkanocną. 
Tym razem babka waniliowa - bardzo prosta do przygotowania.
I ta właśnie wersja pojawi się na moim świątecznym stole za kilka dni:)
Babka waniliowa jest bardzo puszysta i ma przyjemną konsystencję.
Jako dekorację proponuję cytrynowy lukier z kawałkami kandyzowanej skórki cytrynowej.
Ale świetnie sprawdzi się także rozpuszczona czekolada.
 ❀ ❀ ❀
Oprócz babki zapewne przygotuję także paschę i kruche ciastka. 
Co do innych smakołyków, niekoniecznie słodkich, to temat jest wciąż otwarty.
Ale myślę, że będzie raczej tradycyjnie:)
Pozdrawiam,
Asia

❀ ❀ ❀

Składniki:

150 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
180 g cukru
4 jajka
200 g masła
2 łyżeczki esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem i wanilią na puszystą masę.
W tym czasie rozpuścić masło.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać i dodać proszek do pieczenia.
Ubite z cukrem jajka połączyć z mąkami i zmiksować.
Dodać  rozpuszczone (wciąż ciepłe) masło i zmiksować.
Masę przelać do formy na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub mąką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Smacznego!

P.S. Przepis pochodzi ze strony: Przepisy kulinarne ze zdjęciami. 

5 komentarzy:

  1. Będę musiała wypróbować :)

    Zapraszam do obserwowania zymna.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna baba i super dekoracje kurczaczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękna Babeczka ;) Kusi swym wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia