środa, 30 kwietnia 2014

Rubinowa tarta z kozim serem na gryczanym spodzie

Ostatnio bardzo zaprzyjaźniłam się z mąką gryczaną.
To zdrowa, bezglutenowa mąka, która idealnie sprawdza się 
między innymi podczas przygotowywania kruchego spodu do tarty. 
Tym razem wytrawnej, rubinowej tarty z kozim serem.
Dlaczego rubinowej?
Ponieważ są w niej moje ulubione buraki oraz kozi ser, a w zasadzie dwa: 
kremowy i pleśniowy. 





Tarta z burakami na gryczanym spodzie to danie zdrowe i pyszne.
Doskonałe na przyjęcia lub jako lunch do pracy. 
A następnego dnia świetnie sprawdzi się jako śniadanie:)


Aby przygotować taką tartę potrzeba trochę czasu:)
Należy upiec buraki, co zajmuje grubo ponad godzinę.
A i ciasto na spód potrzebuje godzinę odpoczynku w lodówce przed upieczeniem.
Ale mimo wszystko - warto ten czas poświęcić.
Myślę, że smak tej tarty jest zaskakujący.
Dla wielbicieli buraków i koziego sera - danie wyjątkowo pyszne:)
Pozdrawiam,
Asia


Składniki - kruchy spód:

250 g mąki gryczanej pełnoziarnistej
125 g schłodzonego masła
1/4 szklanki + 1 łyżka zimnej wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju roślinnego

Składniki - wypełnienie tarty:

2 duże, upieczone buraki
300 g kremowego serka koziego
kilka plasterków sera koziego pleśniowego (lub mozarelli)
świeża kolendra do dekoracji

Przygotowanie - spód do tarty:

Wszystkie składniki zagnieść bardzo krótko na jednolite ciasto.
Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 30 minut.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyłożyć nim formę do tarty.
Ciasto nakłuć widelcem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut (ciasto powinno być upieczone).

Wykończenie tarty:

Na upieczonym spodzie rozłożyć kremowy serek kozi.
Na serku ułożyć plasterki buraka.
Na wierzchu ułożyć plasterki sera pleśniowego lub mozarelli.
Tartę ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Piec kilka, kilkanaście minut do rozpuszczenia się wierzchniej warstwy sera.
Gotową tartę udekorować świeżą kolendrą.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. buraki i ser kozi to chyba najlepsze połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Powaliła mnie twoja tarta, i listki cudne. Nie robiłam jeszcze nic z mąki gryczanej ale muszę zacząć skoro piszesz że jest taka zdrowa. Burczaki uwielbiam często piekę. Pięknie całość wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta jak z obrazka, piękne kolory i super smaki.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia