wtorek, 22 kwietnia 2014

Lekki sernik jagodowy na zimno

Sernik jagodowy na zimno pojawił się na moim świątecznym stole kilka dni temu.
Ma intensywnie fioletowy kolor, jest bardzo lekki i całkiem prosty do przygotowania.


























W związku z brakiem świeżych jagód użyłam musu jagodowego, do którego przydały się mrożone owoce. Na spodzie ciasta znalazły się herbatniki, a jego wierzch ozdobiła bita śmietana. 





Sernik jagodowy ma wyraźny smak jagód, jest lekki i puszysty.
Na pewno spróbuję go zrobić w sezonie na jagody.
Choć zamiast jagód świetnie sprawdzą się także truskawki, maliny, czy jeżyny.


Pozdrawiam,
Asia

✿ ✿ ✿

Składniki na spód (forma o średnicy 24 cm):

100 g herbatników
1/2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki brązowego cukru
7 łyżek (ok. 100 g) stopionego masła
szczypta soli

Składniki na masę serową:

500 g mielonego twarogu (ja użyłam waniliowego serka homogenizowanego)
250 ml śmietanki 30%
3 szklanki jagód
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka cukru pudru (jeśli używamy serka homogenizowanego, który jest słodki można pominąć/zmniejszyć ilość cukru)
40 g żelatyny

Składniki na wierzch ciasta:

250 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
opcjonalnie: świeże jagody do dekoracji

Przygotowanie:

Zaczynamy od spodu ciasta
herbatniki zmiksować z płatkami owsianymi, cukrem, solą i roztopionym masłem. 
Gotową masę przełożyć do formy i docisnąć. 
Spód można podpiec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni i wystudzić.
Ja tego nie zrobiłam (zapomniałam:)) i tragedii nie było:)

Masa serowa: ser zmiksować z cukrem, sokiem z cytryny i połową śmietanki. 
Drugą połowę śmietanki ubić w osobnym naczyniu. 
Jagody zmiksować blenderem (jeśli używamy mrożonych - trzeba je podgrzać i wystudzić). 
Żelatynę zalać 1/3 szklanki wody i odstawić do napęcznienia. 
Następnie żelatynę podgrzać do rozpuszczenia. 
Do masy serowej dodać jagody i zmiksować. 
Następnie dodać pozostałą śmietankę i delikatnie wymieszać. 
Na koniec dodać do masy serowej lekko ciepłą żelatynę i dokładnie wymieszać. 
Gotową masę serową wylać na zimny spód ciasteczkowy i wstawić do lodówki.

Wierzch ciasta: śmietankę ubić z cukrem pudrem. 
Udekorować śmietanką wierzch ciasta i wstawić do lodówki. 
W sezonie można ciasto ozdobić dodatkowo świeżymi jagodami.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Wygląda fantastycznie, ten kolor jest cudny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny ! :) Jak precyzyjnie ułożone warstwy i ten color... aż zachęca do jedzenia :) Po prostu cudo !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia