wtorek, 8 kwietnia 2014

Kokosowy deser z mango

Kokosowy deser z mango to bardzo orzeźwiający i wyrazisty w smaku deser. 
Jest bardzo łatwy do przygotowania - bez pieczenia i długiego oczekiwania. 
Świetnie sprawdza się podczas spotkań ze znajomymi, 
gdyż można go przygotować kilka godzin wcześniej.


Kokos i mango to moje ulubione połączenie smaków. 
Dlatego słodki, kokosowy krem na bazie serka mascarpone połączyłam z musem z mango.
Do dekoracji deseru użyłam kawałków mango i kilku listków mięty.


Deser ten można przygotować w zasadzie z każdymi innymi owocami. 
Ja bardzo lubię wersję z truskawkami, którą widzieliście już kiedyś na blogu. 
Natomiast w masie z serka mascarpone wiórki kokosowe można pominąć i zastąpić je kawałkami czekolady lub kilkoma kroplami esencji waniliowej.
I będzie tak samo pysznie!:)


Inne przepisy z wykorzystaniem mango znajdziecie tutaj:)
Pozdrawiam,
Asia

Składniki na kokosowy krem:

250 g serka mascarpone
ok. 250 ml zimnej śmietanki kremówki (30%)
kilka łyżek syropu z agawy lub cukru pudru (do smaku)
100 g wiórków kokosowych (lub więcej jeśli bardzo lubicie:))

Przygotowanie:

Śmietankę ubić na krem, stopniowo dodawać serek mascarpone wciąż ubijając.
Dodać wiórki kokosowe i całość dosłodzić do smaku.

Składniki na mus z mango:

2 dojrzałe mango
sok wyciśnięty z połowy cytryny
syrop z agawy lub cukier puder do smaku

Przygotowanie:

Mango obrać ze skórki i pokroić na kawałki. 
Kilka kawałków zostawić do dekoracji.
Mango zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
W razie potrzeby dodać sok z cytryny i syrop/cukier.

Wykończenie deseru:

Deser układamy warstwowo.
Do kieliszków lub szklanek nałożyć 2-3 łyżki kremu kokosowego.
Na krem kokosowy nałożyć mus z mango, a następnie krem i znowu mus.
Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Deser udekorować kawałkami mango i listkami świeżej mięty.

Smacznego!



5 komentarzy:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia