czwartek, 24 kwietnia 2014

Domowy pasztet drobiowy

Domowy pasztet drobiowy to bardzo smaczny dodatek do chleba. 
Przyrządziłam go po raz pierwszy przy okazji świąt.
I muszę przyznać, że na pewno będę go przyrządzać częściej.
Domowy pasztet przygotowany na smacznych i zdrowych kawałkach mięsa, bez mąki, bułki 
i innych niepotrzebnych dodatków to znakomita alternatywa dla sklepowych odpowiedników.

Do przygotowania pasztetu drobiowego potrzeba 4 średnie udka z indyka oraz 2 udka z kurczaka. Dodatkowo 1 marchewka, 1 cebula i 4 jajka. Oczywiście także ulubione przyprawy. 
Na tym kończy się lista składników:)


Pasztet drobiowy jest pyszny w swojej prostocie. 
Sam fakt tego, że wiemy z czego się składa powinien zachęcać do spróbowania:)
A składa się z samych pysznych kąsków:)
Idealnie pasuje na święta, doskonale sprawdzi się na co dzień jako dodatek do pieczywa.
Pozdrawiam,
Asia


Składniki (2 foremki ok. 20 cm na 10 cm):

4 udka z indyka
2 udka z kurczaka
1 duża marchewka
1 czerwona cebula
sól i pieprz do smaku
4 jajka

Przygotowanie:

Mięso upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (bez dodatku tłuszczu, a z ulubionymi przyprawami) do miękkości. Mięso powinno odchodzić od kości.
Wystudzić.
Marchewkę i cebulę ugotować do miękkości w wodzie lub bulionie warzywnym.
Ostudzone mięso oddzielić od kości i przełożyć do miksera. Zmiksować na gładką masę.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Do zmiksowanego mięsa dodać ugotowaną marchewkę i cebulę. Zmiksować.
Całość doprawić solą i pieprzem.
Dodać 4 żółtka. Zmiksować.
Dodać ubitą pianę i delikatnie wmieszać łyżką.
Pasztet przełożyć do wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą 2 foremek 
(ok. 20 na 10 cm).
Pasztet piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 50 minut.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia