sobota, 26 kwietnia 2014

Chleb jaglany - całkiem udany

Chleb jaglany to chyba jeden z najzdrowszych chlebów jakie można sobie wyobrazić.
Robiłam kilka podejść do jego upieczenia, nie do końca udanych. 
Tym razem chyba jednak udało mi się znaleźć dobry przepis, który nieco zmodyfikowałam w oparciu o przepis ze strony OlgaSmile.

Mój chleb wyszedł raczej niedoskonały pod względem kształtu…
To dlatego, że ze zwykłego lenistwa użyłam silikonowej foremki, która niestety nie utrzymała prostokątnego kształtu chleba podczas pieczenia. 
Ale każdy uczy się na błędach, więc następnym razem poświęcę kilkanaście sekund na natłuszczenie zwykłej formy masłem i oprószę ją mąką lub bułką tartą:)


























Chleb jaglany ma specyficzny smak, który wielbicielom kaszy jaglanej przypadnie do gustu.
Tym, którzy chcieliby go zjeść ze zdrowego rozsądku polecam równie bardzo.
Taki chleb to samo zdrowie!
Doskonały dla osób na diecie, bezglutenowców, tych, którzy mają problemy 
z tarczycą, cholesterolem i krążeniem.
A co najważniejsze (poza zdrowotnymi właściwościami) - jest bardzo prosty do przygotowania.
Pozdrawiam,
Asia


Składniki:

2 szklanki mąki jaglanej
2 szklanki mieszanki mąk bezglutenowych (ja użyłam koncentratu mąki chlebowej - Bezgluten)
1 łyżka suchych drożdży
1 szklanka mleka
165 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki miękkiego masła lub margaryny

Przygotowanie:

Do miski wsypać wszystkie rodzaje mąk oraz sól.
1/2 szklanki mleka podgrzać krótko w rondelku i dodać drożdże oraz cukier. 
Odstawić na kilka minut - aby drożdże zaczęły działać.
Do mąk z solą dodać jogurt, pozostałe mleko oraz masło lub margarynę. Zmiksować.
Dodać drożdże z mlekiem i ponownie zmiksować do uzyskania dość gęstej, wilgotnej konsystencji.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i odstawić do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 40 minut.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Witam...
    Chciałabym zaprosić do polubienia oraz wzięcia udziału w konkursie z wartościową, godną uwagi nagrodą.
    Konkurs jest dla każdego więc prosiłabym o udostępnianie linka z konkursem na facebooku:
    https://www.facebook.com/zadawkuchni?ref=hl

    oraz berzpośredniego linka do konkursu:
    http://zadawkuchni.blogspot.co.uk/2014/04/konkurs-wiosenne-inspiracje.html

    ZAPRASZAM...!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet bardzo udany! Wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo jestem ciekawa smaku!

    OdpowiedzUsuń
  4. jestem bardzo ciekawe smaku jaglanego wypieku

    OdpowiedzUsuń
  5. piekłam ten chleb trzykrotnie. Jakim cudem Wam się nie kruszy? co robię źle? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że się kruszy. To chleb bezglutenowy, w dodatku z samej mąki jaglanej… Większość chlebów bezglutenowych się trochę kruszy. Polecam upiec taki chleb z mieszanki różnych mąk (w tym mąki ziemniaczanej, gryczanej). Polecam też pokombinować z dodatkami - ugotowana kasza, nasiona babki płesznik, nasiona chia. Powodzenia:)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia