piątek, 11 kwietnia 2014

Babka wielkanocna

Przepis na babkę wielkanocną czekał na publikację od ... roku:)
Postanowiłam go jednak umieścić, ponieważ babka smakowała wyśmienicie.
I na pewno skorzystam z tego przepisu ponownie. 
A w związku z tym, że święta tuż tuż, to i moja babka wychodzi dziś na światło dzienne!






















Śmietankowa, puszysta i bardzo smaczna - tyle mogę o niej powiedzieć:)
W sam raz na święta.
U mnie jak zwykle - praktycznie bez dekoracji.
Można jednak polać babkę lukrem lub roztopioną czekoladą.
























Pozdrawiam przedświątecznie,
Asia

Składniki:

200 g masła (w temp. pokojowej)
1 i 1/4 szklanki cukru
4 jajka (w temp. pokojowej)
1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki śmietanki kremowej (30%)
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku
(miksując po minimum 3 minuty po każdym dodanym jajku).
Do ubitej masy dodać połowę mieszanki mąk i połowę śmietanki - zmiksować na jednolitą masę.
Dodać resztę mąki i śmietanki oraz sok z cytryny 
i dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę przelać do formy na babkę (wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub mąką). 
Masa powinna formę wypełniać do połowy.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut (do suchego patyczka).
Ostudzoną babkę udekorować lukrem lub czekoladą lub cukrem pudrem. 

Smacznego!


P.S. Przepis na babkę wielkanocną pochodzi ze strony Kwestia Smaku.

4 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia