sobota, 1 marca 2014

Tarta z kokosowym kremem i granatem

Całkiem niedawno, tuż przed feriami, wzięłam udział w pewnym przedsięwzięciu, które zakończyło się zdjęciami i kilkoma słowami na temat mojego bloga w pewnym czasopiśmie. 
Ale o tym niebawem:) 
A tymczasem przepis na coś słodkiego, co przygotowałam z tej właśnie okazji. 
To tarta z kokosowym kremem i granatem na kakaowym, kruchym spodzie. 


Tarta z kokosowym kremem i granatem jest bardzo prosta do przygotowania. 
Posmakuje wielbicielom serka mascarpone i owocu granatu 
(moi domownicy do takiej grupy należą:))

✿ ✿ ✿

 Granat to owoc, który świetnie prezentuje się zarówno w deserach, jak i daniach wytrawnych, na przykład w sałatkach. To rewelacyjna ozdoba słodkich wypieków... 
A kiedy brakuje sezonowych owoców - zawsze mam go pod ręką:)
Pozdrawiam,
Asia



Składniki - kruchy spód:

250 g mąki pszennej
¼  szklanki wody
1 łyżka oleju roślinnego
1 czubata łyżka cukru pudru
125 g schłodzonego masła
1 czubata łyżka kakao

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na kruchy spód połączyć ze sobą z pomocą robota kuchennego, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm i przełożyć do formy do tart. Ciasto nakłuć widelcem bardzo dokładnie i piec piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut. Ostudzić.

Składniki - krem z mascarpone:

250 g serka mascarpone
350 g śmietanki kremówki 36%
1 szklanka wiórków kokosowych
kilka łyżek cukru pudru (do smaku)

Przygotowanie:

Śmietankę kremówkę ubić z kilkoma łyżkami cukru pudru. Stopniowo dodawać serek mascarpone. 
Na koniec dodać wiórki kokosowe i ewentualnie dosłodzić do smaku.

Wykończenie ciasta:

Na ostudzony spód do tarty wyłożyć masę z serkiem mascarpone. 
Ciasto udekorować ziarenkami owocu granatu. 

Smacznego!

8 komentarzy:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia