piątek, 21 marca 2014

✹ Pomarańczowe ciasto jaglane ✹

Kasza jaglana i gryczana to ostatnio składnik numer 1 w mojej kuchni. 
Kaszę lubimy wszyscy, więc bezproblemowo stała się ona dodatkiem do każdego posiłku.
Na słono i na słodko:) 
Dlatego dzisiaj chciałam podzielić się z Wami przepisem na (totalnie eksperymentalne, ale udane:)) pomarańczowe ciasto z kaszy jaglanej. 
Bardzo intensywne w smaku, a więc bardzo pomarańczowe, mięciutkie i aromatyczne.
A co najważniejsze - można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia.
A nawet należałoby się takim ciastem zajadać kilka razy dziennie - jest bardzo zdrowe:)



Pomarańczowe ciasto z kaszy jaglanej to deser lub słodkie śniadanie idealne dla osób na diecie, bezglutenowców i wszystkich wielbicieli kaszy jaglanej. 
Nie zawiera mąki, jajek, drożdży i innych dodatków. 
Jest bardzo, ale to bardzo proste do przygotowania.
I na prawdę zaskakująco smaczne:)



Całkiem niedawno przygotowałam podobne ciasto - z kaszy jaglanej i jabłek.
Jest równie smaczne, ale postanowiłam lekko zmodyfikować podstawowy przepis. 
Najpierw kaszę jaglaną ugotowałam w soku pomarańczowym, a dopiero później zapiekłam w formie. Dzięki temu skrócił się czas pieczenia ciasta i miałam pewność, że kasza będzie mięciutka, 
a ciasto zwarte i kształtne.
Pozdrawiam,
Asia



Składniki:

300 g surowej kaszy jaglanej
sok wyciśnięty z 5 dużych pomarańczy
1 łyżka esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru waniliowego (bio)
kilka łyżek syropu z agawy (do smaku)

Przygotowanie:

Wycisnąć sok z pomarańczy.
Surową kaszę jaglaną przelać wrzątkiem.
Sok przelać do garnka, dodać kaszę, esencję waniliową i kilka łyżek syropu z agawy. 
Gotować całość do miękkości. 
Ugotowaną kaszę odstawić, przykryć pokrywką i odczekać ok. 10-15 min.
Kaszę przełożyć do natłuszczonej (opcjonalnie: dodatkowo oprószonej bułką tartą) foremki 
i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Piec ok. 45 minut lub do zrumienienia się brzegów ciasta.

Smacznego!


10 komentarzy:

  1. intrygujące, bardzo ciekawe :]
    warte do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda na puszyste i bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. czyli ciasto idealne dla mnie :) ma w sobie wszystko to, co lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile mniej więcej jest tego soku jeśli ktoś nie jest pewny wielkości pomarańczy albo chciał zrobić z gotowego soku? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi doskładnie określić. Ja wycisnęłam sok z 5 na prawdę dużych pomarańczy. Na oko - może to odpowiadać 4 średnim szklankom soku. Ale trzeba pilnować kaszy - jeśli soku będzie za mało - można dolać:)

      Usuń
    2. Ja wycisnęłam tyle soku ile nleżałoby dodać do klasycznego gotowania kaszy. Szklanka kaszy jagl. to wtedy 2 szklanki wody/soku

      Usuń
    3. Eksperymentuje teraz z tartą o spodzie ( z przepisu ciasto pomarańczowe) a wierrzch - cytynowo,pomaranczowy. Wyszło obłędne i dla bezglutenowych doskonałe !

      Usuń
    4. w takim razie skorzystam z inspiracji:) musi być pyszne takie ciasto:)

      Usuń
  5. Świetny pomysł, na pewno po delikatnej modyfikacji wykorzystam przepis. Super ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaciekawiłaś mnie bardzo tym przepisem, będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia