wtorek, 25 marca 2014

Pasta kanapkowa z awokado

Awokado to specyficzny owoc, ja jednak go uwielbiam. 
Najbardziej w sałatkach, czasem jako dip, często także na kromce chleba.
Pasta kanapkowa z awokado, serka i kolendry to smarowidło doskonałe pod względem konsystencji i smaku. Moim zdaniem jej kolor jest równie apetyczny:)


Pasta kanapkowa z awokado to ekspresowy sposób na przyrządzenie czegoś ciekawego do chleba. Świetnie sprawdzi się także jako dip do kukurydzianych chipsów, czy warzyw.


Aby wykonać taką pastę wystarczy dojrzałe awokado, łyżka lub dwie kremowego serka, odrobina soku z cytryny i aromatyczna kolendra. Całość trzeba też dosolić do smaku. 
Nie będą potrzebne żadne specjalne urządzenia - wystarczy widelec:)


Awokado jest bardzo zdrowe i warto jest mieć z nim do czynienia nawet codziennie.
Dlaczego?

"Awokado uważane jest przez wielu ekspertów żywieniowych za pożywienie doskonałe. Wielu twierdzi, że jest to tzw. „super-jedzenie” (ang.superfood).
Dla niektórych może być zaskoczeniem, że jest to owoc, a nie warzywo. W niektórych rejonach świata awokado nazywane jest gruszką aligatora ze względu na swój kształt oraz ciemnozieloną, chropowatą skórkę.
Chociaż awokado zawiera dużo kalorii, są to kalorie pełne wartości odżywczych.
Tłuszcze awokado są zdrowe dla serca – gdyż są to tłuszcze jednonienasycone oraz omega-3".
[Źródło: faktydlazdrowia.pl]












Ze składnikami tej pasty kanapkowej można kombinować dowolnie. 
Więcej serka, mniej cytryny, inne zioła, odrobina chilli... 
Najważniejsze jednak, aby wybrać awokado dojrzałe. 
Nie za miękkie i nie twarde.
Będzie wtedy niesmaczne i pasta nie wyjdzie taka, jaką byśmy chcieli zjeść:)
Pozdrawiam,
Asia


Składniki:

1 dojrzałe awokado
1 lub 2 łyżki kremowego serka (twaróżek lub kozi)
odrobina soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
garść posiekanej świeżej kolendry
opcjonalnie: 1 jajko ugotowane na twardo

Przygotowanie:

Awokado przekroić na pół. Przekręcić. 
Z jednej połówki wydobyć miąższ za pomocą łyżki i przełożyć do miseczki.
Wbić nóż w pestkę w drugiej połówce awokado i usunąć ją.
Analogicznie wydobyć miąższ z drugiej połówki za pomocą łyżki i przełożyć do miseczki.
Awokado rozgnieść widelcem, dodać serek, sok z cytryny, kolendrę i doprawić solą oraz pieprzem.
Wymieszać i gotowe!

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Wygląda jak pysznościowa pyszność a że ludziki często kierują się wzrokiem wybierając potrawę na obiad czy kolację, to tej paście wróżę predką wizytę na moim stole ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, piękny kolor :) Wygląda bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie awokado jakoś nie podchodzi ,ale spróbuję z twoją pastą,może zmienię zdanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie do końca lubisz awokado, to polecam dodać duuużo ziół (kolendra, natka pietruszki) i skórkę otartą z cytryny lub limonki:) Pasta będzie wtedy na prawdę smaczna:)

      Usuń
  4. Uwielbiam awokado i bardzo często jemy :) taka pasta jest dla mnie doskonała !

    OdpowiedzUsuń
  5. świetna! ja ostatnio robiłam awokado z miodem i miętą na słodko :]

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia