niedziela, 23 marca 2014

Kruche ciasteczka migdałowe (urodzinowe)

Dzisiaj są urodziny T. Happy birthday!!! 100 lat!!!
Postanowiłam więc przygotować coś słodkiego...
I nie był to tort:)
Tym razem - kruche ciasteczka migdałowe.



Kruche ciasteczka migdałowe przygotowuje się bardzo podobie jak zwykłe kruche ciastka. 
Jedyna różnica polega na zastąpieniu części mąki pszennej mielonymi migdałami. 
Niby nic, a jednak ciasteczka zyskują inną konsystencję.





Aby ciasteczka miały ciekawy wygląd użyłam pieczątki z liczbą lat jubilata - 25. 
Cyferki po upieczeniu nie są szczególnie widoczne, 
ale jakby się dobrze przyjrzeć - coś można dostrzec:)
Ciastka oczywiście trafiły do ozdobnej torebki - jako prezent:)



Mam nadzieję, że były smaczne...:)
Pozdrawiam,
Asia

Składniki (ok. 50 ciasteczek):

250 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów (mąki migdałowej)
200 g cukru pudru
1 łyżka esencji waniliowej
1 całe jajko
1 żółtko
180 g schłodzonego masła
szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce i za pomocą robota kuchennego (lub ręcznie - nożem) połączyć w jednolitą masę. Bardzo krótko zagnieść i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie z ciasta uformować dwa wałki o szerokości 3-4 cm.
Pokroić wałki na kawałki ok. 1,5 cm.
Z poszczególnych kawałków uformować kulki i lekko spłaszczyć (na grubość ok. 1 cm).
Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15-17 minut (lub do zrumienienia się ciasteczek).

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia