wtorek, 18 marca 2014

Hummus

Hummus to bardzo popularna i smaczna przekąska - do warzyw lub pieczywa. I całkiem zdrowa:)
Jego przygotowanie jest bardzo proste - wystarczy zmiksować kilka składników... I gotowe:)

Hummus najczęściej przyrządzam na przystawkę podczas spotkań ze znajomymi przy grillu
(tak - niedługo oficjalne rozpoczęcie sezonu grillowego! Wbrew temu, co widać za oknem...)
I chociaż bardziej lubię przy grillu siedzieć i gawędzić niż kopcić na nim karkówkę,
to jednak uwielbiam patrzeć jak sąsiedzi odkurzają ogrodowe meble i lekko przypalonego już grilla, szykując się na wiosnę i lato w ogrodzie:)
Hummus podaję zazwyczaj ze świeżymi warzywami: marchewką, papryką, ogórkiem, selerem naciowym, ale to także świetny dodatek do pieczywa. 
To znakomita przekąska do pracy lub lekki lunch. 
Dla osób na diecie, bezglutenowców i wielbicieli uzależniających smaków:) 
Pyszny!
Hummus smakuje najlepiej, kiedy przygotujemy go sami. 
Ten gotowy, ze sklepu, ma często mało wyrazisty smak i dość zaskakującą konsystencję...
A w związku z tym, że hummus przygotowuje się ekspresowo 
nie ma potrzeby korzystania z gotowego:)
Pozdrawiam,
Asia

Składniki:

2 szklanki ciecierzycy (ugotowanej lub z zalewy)
3-4 łyżki pasty tahini
1/3 szklanki zimnej wody
sok wyciśnięty z 1 (małej) cytryny
1 ząbek czosnku
sól do smaku

Tak na prawdę ze składnikami można szaleć. 
Jeśli lubicie czosnek - dodajcie go do hummusu więcej niż 1 ząbek. 
Jeśli lubicie mocno sezamowy smak hummusu - dodajcie więcej pasty tahini. 
Jeśli zaś uznacie, że przydałoby się więcej soku z cytryny - śmiało:) 
Jeśli hummus jest za gęsty - dodajcie odrobinę wody. 

Pasta tahini to pasta na bazie nasion sezamu, którą można wykorzystać do wielu potraw, 
nie tylko wytrawnych, ale i słodkich:)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. 
Doprawić do smaku. 

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Nie robiłam nigdy, a jadłam chyba tylko raz i nawet nie pamiętam smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. do tej pory hummus jadłam jedynie 'w gościach', ale chyba czas najwyższy zabrać się za niego samemu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smaczna zdecydowanie, aż mam ochotę sobie ją przyrządzić, dzięki za zrobienie apetytu :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna pasta, obiecuję sobie że zrobię. Musze tylko kupić pastę tahini :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia