sobota, 8 marca 2014

Ciasteczka kukurydziane

Ciasteczka kukurydziane to całkiem smaczna, bezglutenowa alternatywa dla tradycyjnych kruchych ciastek. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. 
Mają ładny, apetyczny kolor dzięki głównemu składnikowi - mące kukurydzianej. 
W sam raz do kawy lub herbaty:)

Przepis na te ciasteczka znalazłam na blogu niejedno.pl. 
Autorka przepisu informuje, że mąka kukurydziana nie jest najłatwiejsza we współpracy 
i ciężko jest zagnieść ciasto... Potwierdzam.
Dlatego ja przepis lekko zmodyfikowałam i dodałam odrobinę wody do ciasta. 
Dzięki temu ciasto łatwiej było zagnieść i rozwałkować. 
Choć ciasteczka nie są już takie kruche...
 Ale w smaku - pyszne!

Aby nadać ciasteczkom ładny wygląd użyłam pieczątki i okrągłej wykrawaczki. 
Taki patent zawsze się sprawdza. Wiadomo - najpierw "jemy oczami":)
Pozdrawiam,
Asia

Składniki (na ok. 35 małych ciasteczek):

2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki cukru (ja użyłam ksylitolu)
1 całe jajko
1 żółtko
3/4 kostki chłodnego masła (150 g)
1 łyżeczka esencji waniliowej
opcjonalnie: 1/4 szklanki wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć i zagnieść na jednolite ciasto.
Schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.
Ciasto rozwałkować (podsypując mąką kukurydzianą) na grubość ok. 5 mm.
Wykroić ulubione kształty.
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 22 minuty 
(lub do zrumienienia się ciasteczek).

Uwaga!

Jeśli uda Wam się zagnieść ciasto bez użycia wody - ciasteczka będą bardzo kruche.
Jeśli jednak będziecie mieć kłopoty - dodajcie ok. 1/4 szklanki wody.
To ułatwi pracę, choć ciasteczka będą mniej kruche.

Smacznego!


1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia