czwartek, 27 lutego 2014

✿ Gofry gryczane (bezglutenowe) ✿

Ferie już się kończą, a ja na szczęście w jednym i niekontuzjowanym kawałku wróciłam z nart do domu:) Miło zaskoczyła mnie pogoda w Warszawie, a to oznacza tylko jedno - idzie wiosna!
Czas na nowe przepisy! 

✿ ✿ ✿

Całkiem niedawno kupiłam mąkę gryczaną mając nadzieję, że znajdę jakiś ciekawy przepis z jej zastosowaniem. I tak właśnie trafiłam w sieci na zdjęcia apetycznie wyglądających gofrów gryczanych - bezglutenowych. Przepis jest bardzo prosty, a efekt całkiem smaczny... 
No może nawet bardzo smaczny:) I zdrowy! :)

Gofry gryczane to propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, ale nie tylko. 
Takie gofry smakują inaczej niż tradycyjne, a więc spodobają się także tym, którzy lubią kulinarne eksperymenty... albo zastanawiają się, w jaki sposób wykorzystać mąkę gryczaną:)

Mąką gryczana - kilka słów:

Mąkę gryczaną otrzymuje się poprzez zmielenie nasion gryki. Charakteryzuje się szarobrązowym kolorem i gorzkim posmakiem. Zawiera dużo białka, skrobi, witamin z grupy B i soli mineralnych. Nie zawiera glutenu [źródło: niam.pl]. 

✿ ✿ ✿

Mąka gryczana ma charakterystyczny, intensywny smak, znany wszystkim amatorom gryki. Jest bogata w żelazo, wapń, potas, witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze. Dodana do wypieków nadaje im przyjemną, ciemną barwę. Używana jest jako dodatek do chleba, wypieków oraz do wyrobu makaronów i naleśników [źródło: bezokruszka.pl].

Gofry gryczane mają bardzo ciekawy kolor. Wyglądają jakby były czekoladowe:)
Dzięki dodaniu dżemu malinowego do ciasta zyskują także na smaku i konsystencji.
To ciekawa i smaczna alternatywa tradycyjnych gofrów oraz świetna przekąska lub deser.

Pozdrawiam,
Asia


Składniki (ok. 8 sztuk):

2 szklanki mąki gryczanej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka esencji waniliowej
2 szklanki mleka
4 łyżki dżemu malinowego

Przygotowanie:

W naczyniu wymieszać składniki suche (oba rodzaje mąk), dodać mleko oraz esencję waniliową 
i dobrze wymieszać. 
Dodać dżem malinowy i ponownie wymieszać ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. 
Gofry piec w dobrze rozgrzanej gofrownicy przez kilka minut.
Podawać z dżemem malinowym lub cukrem pudrem.

Smacznego!


P.S. Przepis (nieco zmieniony) pochodzi ze strony tylkospobuj.blogspot.com.

1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia