środa, 29 stycznia 2014

♥ Mus czekoladowy ♥

Ostatnio przygotowałam bezę, którą zapewne widzieliście na blogu. 
Potrzebowałam 4 białek ... a co zrobić z żółtkami ??? 
Może mus czekoladowy...? 
Bardzo delikatny, bardzo czekoladowy - zdecydowany "poprawiacz" humoru;)

 Mus czekoladowy, który widzicie na zdjęciach, składa się zaledwie z 3 elementów: 
śmietanki kremówki, żółtek i czekolady. 
Wielbiciele słodkości mogliby chcieć dorzucić jeszcze troszkę cukru pudru:) 
Dla mnie wystarczyła słodycz czekolady:)


























Mus czekoladowy proponuję Wam jako wykorzystanie żółtek po upieczeniu bezy.
Śmiało polecam go również w sytuacji, kiedy po prostu macie ochotę na coś słodkiego. 
Coś co, można zrobić ekspresowo i z łatwością.
A białka, które Wam pozostaną... wykorzystacie do upieczenia bezy...:)
Pozdrawiam,
Asia 

Składniki (na 8 porcji):

4 żółtka
200 g czekolady (dobrej jakości i takiej, która Wam smakuje)
400 g śmietanki kremówki (36%)
opcjonalnie: 1-2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić na kilka minut do lekkiego ostudzenia.
Żółtka ubić, opcjonanie z cukrem pudrem.
Śmietankę ubić na sztywną pianę.
Ubitą śmietankę połączyć z żółtkami, dodać rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszać.
Mus przełożyć do słoiczków (szklanek) i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. deser idealny! i od razu humor się polepsza!

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja, smacznie szybko i pięknie się prezentuje. PS. gdzie można kupić tak świetne kolorowe łyżki??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te łyżki kupiłam w Duka, około pół roku temu. W wakacje:) Ale z tego, co widziałam, to jeszcze są:) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia