poniedziałek, 27 stycznia 2014

Granatowa pavlova z mango

Ostatnio brakuje mi czasu na blogowanie... 
Na uczelni sesja, a więc testy, egzaminy, wpisywanie ocen itd., itp... 
Ale to już za mną i za moimi studentami, którzy spisali się w tym roku na około 99%...:)

☃☃☃

Na szczęście nie zabrakło mi czasu na gotowanie:) Znalazłam też parę chwil na zdjęcia :)
Dlatego dzisiaj będzie na słodko. Mówiąc krótko - pavlova - zwana bezą :) 
Ze specjalną dedykacją dla Justynki, która skończyła właśnie 14 lat :)



Muszę przyznać, że z "bezą" zmierzyłam się po raz pierwszy... 
Ale wykonanie tego deseru okazało się dość proste, choć czasochłonne:) 
Jak wiadomo, pavlova najlepiej smakuje z owocami.
 Dlatego też mojej bezie towarzyszy mango i granat. 
To ulubione owoce Kuby:) Szczególnie chrupiący granat:)

Pavlova świetnie smakuje i znakomicie się prezentuje. 
Obiecałam sobie robić ten deser częściej. 
Już wyobrażam sobie bezę w towarzystwie malin lub truskawek... 
Ale na te owoce trzeba będzie jeszcze troszkę poczekać:)
Pozdrawiam,
Asia

Składniki - beza:

4 białka
250 g cukru kryształ

Składniki - krem mascarpone:

200 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 36%
kilka łyżek cukru pudru

Dekoracja - owoce:

1 mango
1 owoc granatu

Przygotowanie:

Zaczynamy od bezy:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (bez termoobiegu).
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier.
Pianę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując okrągły kształt.
Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. 
Piec przez 90 minut.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bezę do całkowitego wystudzenia.

Przygotować krem:
Śmietankę ubić z kilkoma łyżkami cukru pudru.
Stopniowo dodawać serek mascarpone.

Na ostudzoną bezę wyłożyć krem z mascarpone.
Udekorować owocami.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. wygląda tak smakowicie, że chętnie bym zjadła :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś pięknego! Uczta nie tylko dla podniebienia ale również dla oka:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia