wtorek, 17 grudnia 2013

❄ Tarta z grzybami ❄

❄ ❄ ❄
Tarta z grzybami to dla mnie danie zarówno na co dzień, jak i na święta - do barszczyku:) 
Prosta do przygotowania, pachnąca i bardzo smaczna. 

❄ ❄ ❄
To zimowa wersja tarty ze szpinakiem, którą kiedyś widzieliście już na blogu. 
Spód tarty jest cienki i chrupiący. Wypełnienie zaś delikatne, aromatyczne i kremowe. 
Tarta z grzybami idealna będzie dla tych, którzy nie jedzą mięsa, bądź za nim nie przepadają.
Z powodzeniem może także stanowić dodatek do mięsnych smakołyków 
lub świątecznego czerwonego barszczyku:) 

❄ ❄ ❄
Tarta, którą widzicie na zdjęciach to wersja light, jeśli chodzi o wypełnienie. 
Zamiast śmietanki użyłam jogurtu naturalnego i dosłownie symbolicznej ilości sera żółtego:) 
W kwestii grzybów - ja akurat miałam pod ręką pieczarki i boczniaki. 
Można jednak wykorzystać wszelkie inne ulubione gatunki.

❄ ❄ ❄

Pozdrawiam,
Asia


Składniki - spód do tarty:

250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
1/4 szklanki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju roślinnego


Składniki - wypełnienie tarty:

4 jajka
180-200 g jogurtu naturalnego
1 łyżka suszonego rozmarynu
10 pieczarek i 10 boczniaków
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
3 plasterki sera żółtego


Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania spodu do tarty - schłodzone masło połączyć z mąką, solą, cukrem i olejem roślinnym. Stopniowo dodawać wodę do momentu aż ciasto zacznie łączyć się w jednolitą masę (można składniki posiekać nożem i krótko zagnieść, można również użyć robota kuchennego). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.

❄ ❄ ❄

W tym czasie przygotowujemy wypełnienie - grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki. 
Podsmażamy je na patelni na 1 łyżce oliwy i z dodatkiem soli, pieprzu oraz rozmarynu. 
Odstawiamy do wystygnięcia.

❄ ❄ ❄

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu). 
Formę do tarty smarujemy dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą lub mąką. 
Wypoczęte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i układamy je w formie.
Ciasto nakłuwamy dość gęsto widelcem i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku na ok. 15 minut. 
W tym czasie przygotowujemy kremowe wypełnienie tarty. 
Jajka łączymy z jogurtem naturalnym (do uzyskania jednolitej konsystencji) 
i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika.
Na spód tarty wykładamy ostudzone grzyby (kilka zostawiamy do dekoracji) 
i rozkładamy je równomiernie.
Na grzyby wylewamy kremową masę, na wierzchu układamy żółty ser pokrojony w cienkie paseczki oraz pozostawione plasterki grzybów.
Tartę wstawiamy z powrotem do piekarnika (180 stopni) na ok. 25-30 minut.
Tarta będzie upieczona jeśli masa się zetnie, ale będzie jeszcze sprężysta (pod naciskiem palca).

Smacznego!



3 komentarze:

  1. uwielbiam tartę z grzybami...

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna! A u mnie ostatnio tarta z kapustą i grzybami, również super :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się wyśmienicie!
    Wesołych!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia