wtorek, 3 grudnia 2013

Pyszne i pachnące ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe kojarzy mi się głównie z czasem, kiedy mieszkałam w Londynie. Deser ten był obowiązkową pozycją w menu większości kawiarni i restauracji. Zanim go spróbowałam, nie byłam pewna czego się spodziewać... Marchewka? W deserze? A jednak - w połączeniu z aromatycznymi przyprawami: cynamonem, imbirem i kardamonem - stanowi pyszne i pachnące ciasto, które idealnie smakuje szczególnie zimową porą:)



Zdarzyło mi się kilka razy przygotować ciasto marchewkowe, jednak najlepszy przepis, odpowiadający całej mojej rodzinie, znalazłam w niezawodnej książce kucharskiej Leili Lindholm. Autorka nazywa to ciasto najlepszym ciastem marchewkowym na świecie:)


























Pozdrawiam przedświątecznie,
Asia


Składniki:

3 jajka
270 g cukru
180 g mąki
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli
150 ml oleju roślinnego
450 g startej na małych oczkach marchwi
odrobina masła i bułki tartej do natłuszczenia formy
opcjonalnie: 250 ml śmietanki kremówki i kilka łyżek cukru pudru na dekorację.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni (bez termoobiegu).
Ubić jajka z cukrem na puszystą masę.
Wymieszać razem suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy oraz sól.
Dodać suche składniki do jajek z cukrem.
Do całości dodać olej, esencję waniliową i startą marchew. Wymieszać.
Masę przełożyć do formy natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą.
Piec przez ok. 55-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.
Ciasto ostudzić całkowicie i udekorować śmietanką ubitą z cukrem pudrem. 

Smacznego!


7 komentarzy:

  1. WYGLĄDA NIEBIAŃSKO. MAM PYTANIE. Jaka wielkość tortownicy i na której wysokości piekarnika piecze Pani ciasto.
    Pozdrawiam serdecznie.
    Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie! Ciasto piekłam w okrągłej formie z wyjmowanym dnem o średnicy 22 cm. Piekłam je na środkowej półce w piekarniku. Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. bardzo lubię ciasto marchewkowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie się prezentuje. dawno nie jadłam takiego marchwiaczka :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak ,to ciasto wciąga i wciąga,bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda :) Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Asiu, nie dość że wygląda bosko to i smakuje obłędnie-pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia