wtorek, 5 listopada 2013

Zdrowe kotlety z kaszy jaglanej

Ostatnio w mojej kuchni bardzo często pojawia się kasza jaglana. Była już na słodko, była także w towarzystwie zapiekanych warzyw. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać ją w inny sposób, przygotowałam więc kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem ziół, papryki i natki pietruszki. 









Przygotowując te kotlety mam poczucie, że jem coś bardzo zdrowego i pożywnego jednocześnie.
W dodatku są bardzo proste do wykonania. 
Modyfikując nieco składniki, kotlety z kaszy jaglanej mogą stanowić danie dla osób na diecie bezglutenowej, wegetarian i wegan. Myślę jednak, że spodobają się także mięsożercom:)























Do przygotowania kotletów wystarczą: ugotowana kasza jaglana, jajko, odrobina mąki kukurydzianej i otrąb owsianych, ulubione przyprawy i warzywa. 
Ja dzisiaj przygotowałam te kotlety z dodatkiem papryki i natki pietruszki. 
Serwuję je najczęściej z prostym sosem jogurtowym z odrobiną czosnku, soku z cytryny i soli. 



Kotlety z kaszy jaglanej smakują dobrze na ciepło i na zimno. Można je również zabrać ze sobą do pracy jako zdrową przekąskę w ciągu dnia. 
Pozdrawiam,
Asia ♥

Składniki (na ok. 8-10 sztuk):

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 łyżeczka soli
odrobina pieprzu
1 jajko
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka otrąb owsianych
ulubione zioła (ja użyłam natki pietruszki)
pół czerwonej papryki
1/4 czerwonej cebuli
pół ząbka czosnku
olej rzepakowy

Składniki - jogurtowy sos:

1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
odrobina soli
odrobina soku z cytryny
odrobina startego czosnku (do smaku)

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na patelni na łyżce oleju rzepakowego (nie rumienić, jedynie podsmażać do momentu aż cebula i czosnek zmiękną).
Do ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, sól, pieprz, jajko, mąkę, otręby, posiekaną natkę pietruszki i pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną paprykę. Ewentualnie dodatkowo doprawić według własnego uznania. 
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. 
Z kaszy ulepić 8-10 kulek (wielkości mandarynki) i lekko spłaszczyć oraz wyrównać brzegi, formując ładne, okrągłe kotlety.
Smażyć na patelni na oleju rzepakowym do momentu, aż kotlety będą chrupiące i złociste na zewnątrz.
Aby przygotować sos należy wymieszać jogurt z solą, odrobiną startego czosnku i soku z cytryny.  

Smacznego!

27 komentarzy:

  1. Ładne i kształtne te Twoje kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądają :-) I jeszcze jakie zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaglanki :)....mniammm.... Ja robię często z ziemniaków również pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo kształtne! mi zawsze kotleiki z kaszy wychodzą kwadratowe. ale i tak spróbuję! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdrowo i pysznie - najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. hmm no cóż... przekonałaś mnie! :)
    zrobię na pewno i w tym momencie po raz kolejny spróbuję zaprzyjaźnić się z jaglanką (warto wspomnieć, że dotychczas żadna próba się nie powiodła ale patrząc na Twoje kotlety coś czuję, że niebawem to się zmieni :) )

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowitości! :) Dobrze, że smażysz na oleju rzepakowym - mało kto (choć może ostatnio na szczęście coraz więcej osób :)) wie, że to najzdrowszy z olejów!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś szukałam w internecie kotlecików z kaszy jaglanej i tak trafiłam tutaj-ten przepis najbardziej mi się spodobał, właśnie je przyrządzam i już wiem ,że będą smaczne;-) no i ten jogurt doprawiony jak należy pewnie całościowo to będzie ekstra danie :-)
    Szybciutko przeleciałam po Twoim blogu i już wiem ,że jest tu sporo ciekawych dla mnie przepisów, będę wracać:-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszły przepyszne :) robiliśmy je już dwa razy i bardzo nam smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  10. super, szybki łatwy i pyszny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. czy kukurydzianą mąkę można zastąpić zwykłą, gryczaną albo kaszą manną? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. albo mąką ziemniaczaną? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spokojnie można mąkę kukurydzianą zastąpić zwykłą lub gryczaną. Z kaszą manną i mąką ziemniaczaną nie próbowałam, ale sądzę, że kotlety mogłyby się udać. Odpowiednio ugotowana kasza jaglana jest dość klejąca sama w sobie :)

      Usuń
  13. Z jakim jeszcze innym sosem można je podać ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbowałam je dzisiaj zrobić i nie wiem co się stało, ale w ogóle się nie chciały usmażyć, przypalały się i przyklejały do patelni..:( Zrezygnowałam i upiekłam całość w piekarniku w formie zapiekani.. PYCHA pomimo wszystko ;)

      Usuń
    2. Ciężko powiedzieć dlaczego tak się stało…. Dużo zależy od patelni, mocy palnika itd… A może kasza była zbyt długo gotowana? Szczerze przyznam, że nie miałam z tymi kotletami problemu do tej pory, choć np. niedawno kupiłam nową patelnię, wczoraj smażyłam placki z kaszy gryczanej i efekt był daleki od oczekiwanego:))

      Usuń
    3. bardzo możliwe, że kasza była trochę za długo gotowana, albo po prostu miałam za duży ogień. Na pewno spróbuje jeszcze raz bo naprawdę było świetne to co jednak z tego wyszło. Domyślam sie zatem, że kotleciki są jeszcze lepsze :). POZDRAWIAM

      Usuń
  14. Dziękuję za przepis, wyszły super :) Pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  15. Co za wspaniały pomysł na obiad! Bardzo dziękuję, na pewno skorzystam w ten weekend, bo nie ma nic lepszego niż smaczny, niskokaloryczny, a przede wszystkim superzdrowy obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy kotlety można upiec w piekarniku zamiast smażyć?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia