piątek, 8 listopada 2013

Sałatka z łososiem i pieczonymi burakami

Połączenie łososia i buraków po raz pierwszy miałam okazję spróbować rok temu, we Włoszech. Była to przystawka serwowana dla kilku osób na dużym talerzu, na którym znajdowały się spore kawałki pieczonego łososia i buraków, polane słodkawym sosem i udekorowane natką pietruszki. Postanowiłam przenieść ten pomysł do mojego menu, ponieważ kombinacja tych smaków jest na prawdę niesamowicie pyszna. 
























Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że aby zostać fanem tej sałatki trzeba być jednocześnie fanem pieczonych buraków i łososia... 
Ja akurat uwielbiam jedno i drugie, dlatego dla mnie jest to sałatka idealna. 

Aby urozmaicić to danie zarówno smakowo, jak i kolorystycznie dodałam listki świeżego szpinaku, kwaśne rubinowe nasiona granatu i słodkie orzeszki piniowe. 
Całość stanowi proste i pożywne danie, które można zjeść na lunch lub kolację.

 Przygotowanie takiej sałatki wymaga trochę czasu, głównie związanego z upieczeniem buraków, wyjęciem nasion granatu i zamarynowaniem, a następnie upieczeniem łososia. 
Jeśli jednak lubicie takie połączenia smakowe, to obiecuję, że warto ten czas poświęcić:)
Pozdrawiam,
Asia


Składniki (2 duże porcje):

2 buraki
2 filety z łososia
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
odrobina soku z cytryny
nasiona z 1/2 granatu
2 garści listków świeżego szpinaku
garść świeżej natki pietruszki
garść uprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Jak upiec buraki? 

Wkładamy je w całości (ze skórką) do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy w zależności od ich wielkości ok. 1 godzinę. Należy na bieżąco sprawdzać sytuację - buraki będą odpowiednio upieczone, kiedy NIE będą całkowicie miękkie. Powinniśmy móc wbić w nie widelec, ale czuć pewien opór. Po tym czasie buraki odstawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, przekładamy do miski i zalewamy kilkoma łyżkami czerwonego octu winnego (do smaku - powinny być kwaskowate). 

Jak przygotować łososia?

Na potrzeby sałatki, filety z łososia najpierw marynujemy w połączeniu kilku łyżek sosu sojowego z miodem i sokiem z cytryny przez ok. 30 minut (marynatę należy spróbować i doprawić ją wedle własnego smaku). Po tym czasie przekładamy je do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wszystko jednak będzie zależało od grubości i wielkości filetów. Należy je sprawdzać na bieżąco. Powinny być miękkie i soczyste w środku.

Jak wydobyć nasiona z granatu?

Istnieje wiele różnych metod. Próbowałam większość z nich i zazwyczaj kończyło się to zachlapaniem połowy kuchni intensywnie rubinowym sokiem:)) Ale nie poddaję się, ponieważ uwielbiam ten owoc. Kiedy mam do czynienia z dużym granatem, kroję go na 4 lub nawet 8 części i ręcznie wyciągam poszczególne nasiona. Jest to troszkę czasochłonne, ale - warto:)

Jak skomponować sałatkę?

Na talerzu układamy listki świeżego szpinaku, a na nich kawałki upieczonego i zamarynowanego w occie winnym buraka. Na wierzch dokładamy pokrojonego w sporą kostkę łososia, natkę pietruszki i uprażone na suchej patelni orzeszki piniowe. Dodajemy nasiona granatu i skrapiamy sałatkę oliwą z oliwek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. 

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. fajne połączenie i wygląda bardzo apetycznie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie - zaskakujące połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj zajadałam się tez pieczonymi burakami, uwielbiam ich smak. Są o wiele lepsze niż gotowane. Podałaś piękny talerz i zdrowy z łososiem.

    OdpowiedzUsuń
  4. W czym upiec buraki bez tłuszczu, folii, papieru, żeby się nie spaliły? W naczyniu żaroodpornym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można użyć naczynia żaroodpornego. Ważne, aby kontrolować buraki. Nie mogą być zupełnie miękkie, powinny być al dente. Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia