czwartek, 28 listopada 2013

Domowy ekstrakt cytrusowy

Co roku przed świętami przygotowuję domowy ekstrakt cytrusowy - pomarańczowy i cytrynowy.
Dla mnie stanowią one świetny dodatek do wypieków, z powodzeniem również mogą być ciekawym pomysłem na świąteczny prezent. 



 Ekstrakt cytrusowy jest bardzo prosty do przygotowania, na efekt końcowy trzeba jednak poczekać. Ektrakt będzie gotowy do użycia po około 7 dniach, prawdziwie pachnący będzie jednak po kilku tygodniach. Na pierwszym zdjęciu widać ekstrakt tuż po przygotowaniu, na kolejnych zdjęciach widać jak płyn zmienił kolor i oczywiście zapach:)


Do świąt zostało jeszcze kilka tygodni, więc jest to doskonała okazja, aby domowy ekstrakt przygotować właśnie teraz.



Pozdrawiam,
Asia

Ekstrakt pomarańczowy - składniki:

1 duża pomarańcza
1 szklanka wódki

Przygotowanie:

Pomarańczę umyć, sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, 
usuwając jak najwięcej białej części, która jest gorzka.
Skórkę pokroić drobno i przełożyć do butelki. 
Całość zalać wódką, zamknąć i odstawić w suche, ciemne miejsce.


Ekstrakt cytrynowy - składniki:

2 cytryny
1 szklanka wódki

Przygotowanie:
Cytryny umyć, sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, 
usuwając jak najwięcej białej części, która jest gorzka.
Skórkę pokroić drobno i przełożyć do butelki. 
Całość zalać wódką, zamknąć i odstawić w suche, ciemne miejsce.

Pachnącego! :)


P.S. Przepis pochodzi ze strony: akshayapaatram.com

3 komentarze:

  1. Wspaniały i aromatyczny! Święta mają pachnieć pomarańczą!

    OdpowiedzUsuń
  2. te ekstrakty są super, pachnące i aromatyczne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia