wtorek, 19 listopada 2013

Domowa granola

Plan przygotowania domowej granoli powstał u mnie bardzo dawno... Jednak dopiero kilka dni temu przygotowałam ją po raz pierwszy. Okazało się to bardzo proste, a efekt bardzo smaczny. Myślę, że domowa granola stanowi zdrową alternatywę dla sklepowych, słodkich płatków śniadaniowych.



Uważam, że granola to bardzo uniwersalny składnik wielu potraw. Z jogurtem i owocami postawi nas na nogi wcześnie rano w porze drugiego śniadania. Sama w sobie stanowić może genialną przekąskę w ciągu dnia. Natomiast z bitą śmietaną, musem owocowym lub czekoladowym będzie podstawą pysznego deseru.



Ze składnikami domowej granoli można kombinować dowolnie. W zależności od tego, jakie dodatki lubimy lub co akurat mamy w domu.
Pozdrawiam,
Asia

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki płatków otrąb owsianych
1/2 szklanki migdałów w płatkach
1/2 szklanki sezamu
1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
1/2 szklanki siemienia lnianego
garść posiekanych orzechów makadamia
3 łyżki oleju kokosowego
4-5 łyżek miodu
1 i 1/2 łyżki niesłodzonego kakao

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (bez termoobiegu).
Suche składniki i kakao wymieszać w misce.
Olej kokosowy i miód podgrzać w rondelku do rozpuszczenia się składników.
Do suchych składników dodać olej z miodem i wymieszać. Odstawić na 30 minut. 
Mieszankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, na środkowym poziomie, przez 15-20 minut.
Odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w słoiku. 

Uwaga!

Granola wymaga uwagi podczas pieczenia. Należy mieszać ją od czasu do czasu i uważać, aby się nie przypaliła. Każdy piekarnik jest inny... 
Z powyższego przepisu uzyskamy dość sypką, ale bardzo smaczną granolę:) 

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. ja wczoraj piekłam granolę, ale nie był to mój pierwszy raz ;) najfajniejsze jest to, że za każdym razem można wyczarować nieco inny smak i aromat ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domową granolę, jak raz takiej spróbujesz to nie chcesz już tej ze sklepu.

    OdpowiedzUsuń
  3. domowa granola jest nieporównywalnie lepsza od kupnej. no i własny dobó składników ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest o wiele lepsza alternatywa dla sklepowych płatków śniadaniowych!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia